Digitálisan felújított formában tért vissza mozivásznakra Francis Ford Coppola 3 Oscar-díjas háborús eposza, az Apokalipszis most, melynek friss bemutatója kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

A vietnami háború idején játszódó történetben egy amerikai, vezérkari százados egy őrült parancsnok magánbirodalmába téved. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a “zöldsapkás” ezredes már hosszú ideje a hegyekben él és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard útja a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít…Küldetése során szembesülnie kell, hogyan válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé. 

A film rendezői székét Francis Ford Coppola foglalhatta el (A keresztapa, A keresztapa II), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Harrison Ford, Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Dennis Hopper és Francis Ford Coppola. A forgatókönyvet Michael Herr szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • 62 ember hal meg a filmben.
  • A Rotten Tomatoes oldalán 97%-os értékelést kapott 78 kritika alapján.
  • A Rotten Tomatoes TOP 100 akció-, és kalandfilm kategória listájának 24.helyén áll.
  • A 5. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban 1979-ben.
  • A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)
  • Laurence Fishburne még csak 15 éves volt a film forgatásakor.
  • R. Lee Ermey pilótát játszott a filmben. Ermey ő valóban részt vett annak idején a háborúban.
  • Carmine Coppola, Francis Ford Coppola édesapja szerezte a film zenéjét
  • Az Apokalipszis most című film nyers felvételei összesen kb. 230 órát tesznek ki.
  • Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Az Apokalipszis most a 30. helyen àll ezen a listàn.

Hazai premierdátum: 2019.09.05.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: