Az egykori James Bond, Roger Moore fia szerint csak férfi játszhatja el az ikonikus kémet

Sir Roger Moore fia, Geoffrey bevallotta, hogy szerinte csak férfi játszhatja a 007-es karakterét, amikor a következő színész kerül az ikonikus szerepbe.

Geoffrey - más néven Jaffa - beleszólt a vitába, hogy ki lesz a következő James Bond, miután Daniel Craig bejelentette, hogy többet nem ölti magára Bond ikonikus karakterét.

Amikor megkérdezték, hogy a szerepet nőnek kellene-e játszania, az 57 éves Jaffa azt mondta az Expressnek: "Akkor ez már nem James Bond lenne. Úgy értem, lehetne ő a 006-os, 008-as vagy 009-es..."

Lashana Lynch karaktere, Nomi a 007-es kódnevet kapta a legutóbbi film során, amikor Craig Bondja elhagyta az MI6-ot, és eltűnt. Jaffa szerint ez a lépés "zavart" okozhatott a 007 Nincs idő meghalni nézőinek: "Az utolsó Bondban szerintem ez okozta a zavart. Hogy ő [Nomi] volt a 007-es, majd azt mondta: 'Vissza kell adnom Bondnak. Ez az ő száma."

Jaffa elmondta még, hogy még el is tudná fogadni Bond női változatát, ha az egy külön franchise lenne az eredeti 007-es sorozathoz képest. Azt mondta: "Talán készül a James Bond alkotóitól egy Jane vagy Jemima Bond vagy bármi más".

Hozzátette, hogy a nők már korábban is sikeresen alakítottak kémnőket, megjegyezve, hogy Charlize Theron remekelt az Atomszőke című filmben. De megerősítve eredeti álláspontját, azt mondta, hogy ez nem lenne ugyanaz, mert "[Ian] Fleming Bondját", egy férfinak kellene játszania.

A Radio Timesnak 2021-ben adott interjújában Daniel Craig is elárulta, hogy szerinte miért is nem kellene színésznőnek átvennie Bond szerepét. A színész kitartott amellett, hogy a szerepet nem kellene színésznőnek játszania, mert a nők is megérdemlik a saját szerepüket, amelyeket nem férfiaknak írtak. A pletykák közepette, hogy a következő 007-est egy nő játssza, a színész kijelentette, hogy ahelyett, hogy férfi szerepeket osztanának rájuk, "egyszerűen jobb szerepeket kellene adni a nőknek".

"Miért kellene egy nőnek James Bondot játszania, amikor kellene egy ugyanolyan jó szerep, mint James Bondé, de eleve egy nőnek írva?" - tette fel a kérdést Craig.

Elmondta, hogy a Bolhafészek alkotójának, Phoebe Waller-Bridge-nek az írói csapatba való felvételével "meg akarták fűszerezni" a történetet, de ő Bond-rajongó, így "nem volt hajlandó más irányba terelni".

Több színésznő is támogatta Daniel kijelentését, miszerint Bondot férfi színésznek kellene játszania, köztük a Halj meg máskor sztárja, Halle Berry, aki 2017-ben az Entertainment Tonight című műsorban azt mondta: "Ian Fleming történetei... tudod, Ian Fleming történetei. Nem hiszem, hogy Bondot nőre lehetne cserélni."

Barbara Broccoli, a sorozat producere 2019-ben a Good Morning Britain című műsorban szintén így nyilatkozott: "Nőkről és női történetekről kell filmeket készítenünk, de női karaktereket kell létrehoznunk, és nem csak egy trükk miatt kell egy férfi karaktert nővé változtatnunk."

A Nincs idő meghalniban bemutatkozott az első női 00-ügynök, akit Lashana alakított, és ez olyan pletykákat generált, hogy a következő Bondot egy nő játssza majd. A fogadások már javában zajlanak arra, hogy melyik színész váltja majd a régi kedvencet.

A Luther sztárja, Idris Elba a rajongók egyik nagy kedvence, de ő nemrég hangsúlyozta, hogy nem érdekli James Bond szerepének eljátszása. Az 50 éves színész a címszereplő John Luther karakterét játssza a tévésorozat első nagyvásznas változatában, és már régóta Daniel Craig utódjaként emlegetik.

A film egyik jelenetében Luther visszautasít egy martinit, Bond kedvenc italát, egy olyan pillanatban, amelyet az alkotó és író Neil Cross a Radio Timesnak úgy jellemzett, mint "egy kinyújtott középső ujj és egy kacsintás" Bond felé.

A Radio Timesnak nyilatkozva Idris azt mondja: "A martini-sor egy kicsit pimasz, nem? Azt kérdeztem: 'Neil, biztos, hogy ezt be akarod tenni?"

Ugyanakkor a színész ragaszkodik ahhoz is, hogy a Luther-filmben szereplő Bond-utalások nem az ő próbálkozásai a brit kém szerepére. Idris azt mondta: "Az én Bond meghallgatásom? Istenem, dehogy! Már évek óta mondom, hogy nem!"

Arról, hogy szerinte a Luther jobb-e Bondnál, Idris diplomatikusan így nyilatkozott: "Nem 'jobb', nem.  Luther ugyanolyan magával ragadó, ugyanolyan szexi és vizuálisan is nagyszerű látvány. De Bond egy olyan univerzumból származik, ahol a kémkedés volt a fogságba ejtés módja. Luther abból a világból származik, ahol az ajtón dörömbölve kérdezik: 'Bent vagy? Bejövök. Szerintem Luther inkább illik egy kicsit a modern kori rosszfiúkhoz, mint valakihez, aki a világot elfoglaló stílusból való."