Az évtized filmje? 10 dolog, amit tudnod kell Christopher Nolan következő filmjéről, az Oppenheimerről

Ha Christopher Nolan új filmet készíti, arra az egész világ odafigyel, és tegyük hozzá, Nolan bizonyította is, hogy a munkái megérdemlik ezt a figyelmet. De mi ez a film az atombomba feltalálójáról, amiről szüntelenül beszél a filmes világsajtó? Íme, 10 érdekesség a 2023. júliusában debütáló Oppenheimerről, amit már most érdemes tudnod.

1. Kezdjük az impozáns szereplőgárdával. Ilyen sztárparádét még Hollywoodban is csak tíz évente látni: Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy, Rami Malek, Florence Pugh,.

2. Nolan régi vágya volt, hogy elkészíthessen egy életrajzi filmet. Az Oppenheimerrel nem csak a rajongóinak kedvez, de végre beteljesíti a régi vágyát is.

3. 2002 óta az Oppenheimer Nolan első filmje, mely nem a Warner, hanem a Universal égisze alatt készül. A szakítás hátterében az áll, hogy Nolan nagyon nem értett egyet azzal, hogy a Warner egyszerre hozza ki a Tenetet a mozikban és streamingen.

4. A Universal ígéretet tett Nolannek, hogy a film leghamarabb 90 nappal a mozis premier után kerül csak fel streamingre.

5. Ez lesz Cillian Murphy és Nolan hatodik közös filmje, de az első, melynek Murphy alakítja a főszerepét.

6. Hoyte van Hoytema operatőr negyedik alkalommal (Csillagok között, Dunkirk, Tenet) dolgozik együtt Nolannel.

7. A Tenet után ismét Jennifer Lame lesz a film vágója.

8. Christopher Nolan és Hans Zimmer az egyik legkedveltebb rendező-zeneszerző páros volt Hollywoodban, de Nolan annyira elégedett volt az Oscar- és Grammy-díjas Ludwig Göransson, akivel a Teneten is együtt dolgozott, hogy ezúttal már rá esetett a választása.

9. A film Kai Bird és Martin J. Sherwin „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” című Pulitzer-díjas könyvén alapul.

10. A Variety értesülései szerint az Oppenheimer költségvetése 100 millió dollár körül lesz, ami meglehetősen nagy visszalépés Nolan számára. A Tenet becsült költségvetése 225 millió dollár volt.