Az LGBTQ karakter miatt bukott a Disney-Pixar animációs filmje?

Bár volt róla szó, hogy a koronavírus miatt az Előre premierjét is elhalasztják, végül csak mozikba került múlt héten a Disney-Pixar legújabb animációs filmje. És a jelek szerint történelmet is ír, csak épp nem úgy, ahogy a készítők szerették volna.

Az Előre ugyanis a Pixar történetének leggyengébb nyitóhétvégéjét produkálta, mélyen alulteljesített az előzetes elvárásokhoz képest. Amerikában alig érte el a 40 millió dollárt az első néhány nap bevétele, de világszinten is csak 68 millió dollárt hozott a konyhára. Ehhez képest a tavaly mozikba került Jégvarázs 2 is jobban teljesített a maga 41 milliós nyitányával.

Az elemzők igyekeznek megtalálni a csalódást keltő szereplés okát, de a közvélekedéssel ellentétben ezúttal nem a koronavírus lehet az elsődleges gyanúsított. Ugyanis a többi múlt hétvégi premier szinte kivétel nélkül hozta vagy épp túl is szárnyalta az előzetesen várt számokat, vagyis nem arról van szó, hogy a nézők a járványtól való félelem miatt inkább nem mentek moziba. Ehelyett a globális gyengélkedés okát a Pixar történetének első nyíltan meleg karakterével magyarázzák.

A meleg ork rendőr csupán egyetlen jelenetben bukkan fel, ám ez mégis elegendő volt ahhoz, hogy Oroszországban cenzúrázzák a filmet, sőt, a Közel-Keleten több országban egyszerűen be is tiltották. Pedig a kritikusok és a rajongók is egyöntetűen remek véleménnyel vannak róla, legalábbis a Rotten Tomatoes hírhedten szigorú zsűrije 86 és 96 százalékos tetszési indexet szavazott meg neki. Ez nagyrészt a remek színészi gárdának is köszönhető, hiszen az eredeti szinkronban Tom Holland, Chris Pratt és Julia Louis-Dreyfus hangját hallhatjuk.