Azt tudtad, hogy kis híján horror lett az Eredet a sci-fi helyett?

Christopher Nolan és Leonardo DiCaprio is elmondhatja magáról, hogy pályafutásuk egyik legsikeresebb és egyben legfurcsább filmjét közösen forgatták. Természetesen az Eredetről van szó, amely 2010 legtöbb kérdést felvető sci-fije volt. Sőt, máig ezernyi kérdést vet fel, amin szívesen vitatkoznak világszerte a rajongók. De azt talán csak kevesen tudják, hogy a film kis híján a sci-fik helyett a horror műfajában indult volna.

Az Eredet története egy csapat tolvajról szól, akik különleges technológiára és annak segítségével különleges szakterületre specializálódott: az álmokra. Képesek ugyanis behatolni áldozataik álmaiba és ott elcsenni tőlük féltve őrzött titkaikat. A csapat legújabb megbízatása azonban teljesen más, mint bármi, amivel korábban próbálkoztak. Nem lopniuk kell valakinek az álmából, hanem egy gondolatot elültetni az elméjében, ami végül sokkalta veszedelmesebb kihívásnak tűnik, mint azt elsőre gondolták volna.

Christopher Nolan nem csak rendezte a filmet, de a forgatókönyvet is ő maga írta. De, ahogy az az ilyen kaliberű projektek esetében már teljesen megszokott, a szkript első változata még egészen más volt, mint amiből végül a film valóban elkészült. Mint az egy interjújából kiderült, a rendező fejében először 2005 környékén született meg az Eredet ötlete. Ekkor fejezte be az Álmatlanság című thriller forgatását, ami egy elég sötét hangulatú mozi volt. Ennek fényében nem is meglepő, hogy akkor még inkább egy újabb horror formálódott az agyában.

Ám, miután elkészült az első, ekkor még igen csak horrorba hajló forgatókönyvvel, nem volt elégedett vele. Úgy érezte, hogy még nincs kész, így más projektek kerültek előtérbe. Csak évekkel később tért vissza a feltörhető álmokról szóló ötletéhez, aminek jó fél év alatt alaposan átdolgozta a forgatókönyvét. Így lehetett az Eredet végül ijesztő horror helyett elgondolkodtató sci-fi.

91 Eredet  (2010)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»