Az 1984-es Beverly Hills-i zsaru valódi szupersztárrá tette Eddie Murphyt. A nézők imádták az akcióvígjátékot , mely az adott év legtöbb bevételt termelő filmje lett az amerikai mozikban, sőt, a forgatókönyvéért még egy Oscar-jelölést is besöpört. De ezek még csak a kezdeti sikerek voltak, ugyanis az Amerikai Filmintézet beválogatta minden idők 100 legjobb vígjátéka közé is.

Könnyen lehet, hogy nagyon máshogy alakult volna a film sorsa Sylvester Stallone-nal a főszerepben, és bizony nem sok híja volt, hogy nem egy masszív akciófilm került a nézők elé. Miért lépett ki Stallone, és mi köze mindehhez a narancslének? A Beverly Hills-i zsaru bő 30 évvel a premierje után is tartogat titkokat, kult cikkünkben most ezeknek járunk utána.

Talán kevesen tudják, de a film szerepét eredetileg az akciósztár, Sylvester Stallone alakította volna, aki alá is írt a produkcióhoz. De ugorjunk egy kicsit vissza az időben. Amikor a színész-rendező megkapta a forgatókönyvet, azt hitte, hogy tévesen küldték neki. Stallone eddigre már három Rocky-filmet írt meg, de túl volt már a Rambón is, a Beverly Hills-i zsaru pedig, maradjunk ennyiben, nem éppen illett a portfóliójába. Ezért úgy döntött, hogy átírja a szkriptet, melyben inkább a saját erősségeire koncentrált, a végeredmény pedig épp annyira lett akciódús, amennyire azt le tudjátok képzelni. Stallone változatában például a film végén Axel egy lopott Lamborghinivel eredt volna egy tehervonat után.

A színész végül hetekkel a forgatás előtt otthagyta a produkciót, és bár ennek pontos okában máig nem lehetünk biztosak, de a rossz nyelvek (és a népszerű teória) szerint csak arról volt szó, hogy nem tudott megállapodni a producerekkel arról, hogy milyen narancslé legyen a lakókocsijában.  A hivatalos indoklás szerint mindenesetre arról volt szó, hogy Stallone forgatókönyvének megvalósítása az egekbe növelte volna a film költségvetését, a Paramount viszont nem akart további tízmilliókat költeni a filmre.

Ennek ellenére Stallone forgatókönyve nem végezte a kukában, ugyanis a java részét felhasználta az 1986-os Cobra című akciófilmjében, a Beverly Hills-i zsaru II.-ben pedig az alkotók egy finom utalással emlékeztek meg a színészről, amikor Billy Rosewood szobájának falán a Rambo és a Cobra poszterét is jól láthatóan helyezték el. Ilyen kerek lezárást tényleg csak az élet tud írni.

akció | krimi | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Axel Foley (Eddie Murphy), a detroiti zsaru örömmel veszi barátja, Mikey Tandino (James Russo) látogatását Kaliforniából. Sajnos Axel nem tud sokáig örülni a helyzetnek, ugyanis... több»