A világ leghíresebb hajókatasztrófáját a világ egyik legsikeresebb mozija dolgozta fel. James Cameron Titaniccímű filmje máig egyedülálló alkotásnak számít, amely nagyszerűen ötvözte a romantikát egy katasztrófafilm elemeivel. És tette ezt úgy, hogy a filmet csurig töltötte történelmi utalásokkal, amelyek zöme ráadásul jelentős kutatómunkát igényelt.

Elég csak a korábban már általunk is elmesélt történetre gondolni, amely a kettőtört hajó tatjának korlátján átmászó fickóról szólt. Sok beszámoló szerint ő valóban létezett és valóban így úszta meg a katasztrófát. De most egy másik történelmi részletre derült fény, amely szintén James Cameron és stábja hihetetlen odafigyeléséről tanúskodik.

A Titanic katasztrófáját alapvetően két tényezőre szokták fogni. Egyrészt a megfigyelőtisztek rossz felszerelésére, mivel az éjszakai őrszekemnek nem volt távcsöve, így csak túl későn szúrták ki a közeledő jéghegyet. Másrészt pedig annak, hogy dacára a környéken úszó jégtáblákról szóló, más hajóktól érkezett jelentéseknek, a Titanic maximális sebességgel hasította a vizet a végzetes éjszakán.

Ez utóbbi tényezővel kapcsolatban rengeteg vita volt az elmúlt évszázadban. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a Titanic túlhajszolásáért a hajót birtokló White Star Line elnöke, J. Bruce Ismay volt a felelős. Ő volt az, aki a dicsőség és nyereség hajszolásával nyomást gyakorolt a hajó kapitányára, hogy még tovább növeljék a sebességet, ezzel pedig a tervezettnél egy nappal korábban érkezzenek meg New York kikötőjébe.

A filmben elhangzik egy beszélgetés, amely Ismay és a kapitány között zajlik. Ebben Ismay valóban arról győzködi a kapitányt, hogy a hatalmas sajtóvisszhang miatt növeljék a sebességet, mert nagy szenzáció lenne, ha rekord idő alatt érnének New Yorkba. És itt van a filmben egy apró részlet, amit csak most szúrtak ki a rajongók.

A beszélgetést ugyanis egy a hajó igazi utasának élménybeszámolójára alapozták a film készítői. Egy bizonyos Elizabeth Lindsey Lines egy évvel a katasztrófa után újságíróknak arról beszélt, hogy ő maga a saját fülével hallotta, amint a társalgóban Ismay győzködi a kapitányt a gyorsításról. Elmondása szerint a kapitány nem szólt semmit, miközben Ismay végig arról beszélt, hogy milyen jól teljesített a hajó az előző napokban, de még jobban fel lehet fűteni a kazánokat a még nagyobb sebességért.

James Cameron is Elizabeth Lindsey Lines elbeszélésére alapozta a film eme jelenetét. És tette ezt olyan hitelesen, hogy az adott jelenetben még Elizabeth Lindsey Linest is láthatjuk a háttérben. Ha figyelünk, a háttérben egy elegáns, kalapos hölgyet szúrhatunk ki, aki egyszer odanéz a beszélgető felek felé, mintha a társalgásuk felkeltette volna az érdeklődését.

84 Titanic  (1997)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»