Cannes: Egy szexmunkásról szóló romantikus drámai vígjáték nyerte az Arany Pálmát, George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kapott

Sean Baker Anora című romantikus drámai vígjátéka nyerte el az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon.

Ez Baker második versenydíja a 2021-es Vörös rakéta után. A Mikey Madison főszereplésével készült Anora egy brooklyni sztriptíztáncosnőről szól, aki modern Hamupipőkévé válik, amikor találkozik egy orosz oligarcha fiával, és bonyodalmakkal néz szembe, amikor a szülei megpróbálják érvényteleníteni a házasságot.

Köszönőbeszédében Baker hangsúlyozta a mozi megőrzésének fontosságát, hogy olyan filmek készüljenek, amiket a mozikban is bemutatnak. Kiemelte, hogy a moziban való filmnézés közösségi élménye szent, írja a Deadline.

George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kapott, amelyet Francis Ford Coppola adott át. Jacques Audiard Emilia Pérez című filmje a legjobb női főszereplőnek (Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez megosztva) járó díjat és a zsűri díját is elnyerte. Mohammad Rasoulof száműzetésben élő iráni rendező The Seed of the Sacred Fig című filmjéért különdíjat kapott. Miguel Gomes a legjobb rendezőnek járó díjat kapta a Grand Tour című filmért, Jesse Plemons pedig a legjobb színész lett Giorgos Lanthimos A kegyelem fajtái című filmjében nyújtott alakításáért. A fődíjat Payal Kapadia All We Imagine As Light című filmje kapta, amely évtizedek óta az első indiai film volt a versenyben.