Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf. Csak néhány azon legendás westernek közül, amelyek örökre beírták Clint Eastwood (legutóbbi filmjei a cikkünk galériájában) nevét a mozis történelemkönyvekbe. A színész-rendező megteremtette a zord, acélos tekintetű névtelen antihős karakterét, aki előbb lő, aztán meg már nem is kérdez. De nem mindegyik Eastwood-western volt ilyen. Akadt egy döbbenetes kivétel is, amit máig inkább letagadna.

1969-ben vállalta el egy vadnyugaton játszódó mozi egyik főszerepét. A filmben A piszkos tizenkettőből ismert Lee Marvinnal játszott együtt, egy aranyásó párost alakítottak. A páros sikeresnek bizonyult, ahol pedig aranyat találtak, ott felépült egy kisebb sátorváros csupa férfival. Aztán egy nap felbukkant egy nő…

Ez a film volt a Fesd át a kocsid!, amely eredetileg egy komor hangulatú, ellentmondásos musicalnek indult. Nem csoda, hogy felkeltette Clint Eastwood érdeklődését is, akit több motiváció is hajtott a szerződése aláírásakor. Egyfelől az énekes apja után gondolta, hogy jól állna neki egy éneklős szerep. Másfelől az eredeti forgatókönyvben rengeteg potenciált látott, mert az két különböző származású ember közti románcról szólt volna.

Csakhogy a forgatás alatt a forgatókönyvet szinte teljesen átírták és a kezdetben komor hangulatú műből egy színpadias komédiaszerűséget faragtak. Az eredeti románcot is törölték. A színész egy későbbi interjújában elmondta, hogy már a forgatás alatt is egyre jobban érezte, hogy ez nagyon csúnya lesz.

És valóban a film Clint Eastwood egész karrierjének egyik kritikai mélypontját jelentette, kevés hasonlóan rosszul értékelt film kötődik a nevéhez. Ezzel együtt a Paramount Pictures akkori egyik legsikeresebb filmje volt.

Clint Eastwood viszont annyira szégyellte magát miatta, hogy miután megnézte a végeredményt, komolyan elgondolkozott azon, hogy inkább felhagy a színészkedéssel. Szerencsére végül nem így döntött.

dráma | musical | romantikus | vígjáték | western

Ben és Pardner a vadnyugat szerencsevadásza. Fõként aranyat szeretnének találni, ám próbálkozásaikat nem koronázza siker. Unatkoznak. Ben gondol egyet, s 700 dollárért... több»