Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
88

Egy maréknyi dollárért (1964)

Per un pugno di dollari
Filmadatlap
 
38
Szereplők
11
Vélemények
6
Képek
1
Videók
Egy maréknyi dollárért
 
NGN   2019. 08. 10.

legújabb vélemény

Egy poncsó, egy kalap és egy marék dollár

Sokan tudják ,hogy a film Akira Kuroszava, A testőr című filmjének remakje. Ám, ez nem von le semmit az értékéből, tévedés ne essék, sőt kiválóan sikerült a történetet áthelyezni a vadnyugatra. Sergio Leone dollár-trilógiájának első darabja egy kultikus film, emlékezzünk csak Biff Tannenre, a Vissza a jövőbe második részében, ő is ezt nézte a medencében fürdőzve. Akkor rossz film nem lehet ugyebár. A történet szerint, hősünk egy kis pénzmag ellenében munkát vállal az egyik, majd később, a rivális bandánál, ezzel nem kis galibát okozva nekik. A végeredmény mi más lenne, mint leszámolások egymás után, végezetül az úriember, akin nem fog a puskagolyó sem, teszi fel az í-re a pontot a klasszikus jelenetben. A színészek kiválóak, mintha mindenki a vadnyugatra született volna, Eastwood remekül hozza a laza, magányos harcos szerepét, ikonikussá téve a figurát. Gian Maria Volonté is kiváló Ramón a bandavezérként, ő a tökéletes főgonosz. Egy szó mint száz, mindenki teszi a dolgát a filmben ezért működik ennyire jól. A por, az izzadság, a puskapor, az egész miliő tökéletesen össze van hangolva, egy igazi mocskos western a javából. Aki még nem látta az pótolja kérem, mert ha nem is szereti mindenki a "vadnyugatos" filmeket, azért van egy-kettő amit illik legalább egyszer megnézni. Ez ilyen film. És ez még csak a trilógia első darabja.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 07. 02.

A Dollár-trilógia nyitódarabja (amelyet röstellem ugyan, de még nem láttam), amely a filmezés térképére helyezett három ikonikus figurát: Sergio Leonét, Clint Eastwoodot és Ennio Morriconét. Számomra hihetetlen, hogy Leone egy ilyen egyszerű sztoriból egy ekkora, feszültséggel teli filmet alkotott, ahogy kivárja az egyes jelenetek legjobb pillanatát, kimaxolva ezzel a néző várakozását, ez valami fenomenális. Mindez különösen igaz az utolsó, leszámolós jelenetre. Morricone zenéjéről ugyancsak hasonlót tudok elmondani, remekül passzol a film hangulatához, s ha már önmagában meghallom a fő témát, azonnal eszembe jutnak a film képsorai. Valljuk be, ez nem kis teljesítmény. És aki nem maradhat el: Eastwood karaktere, a névtelen hős (bár egyes jelenetekben Joe-nak hívják), akiről ugyan sugárzik a profizmus, mégis, a rendező tesz arról, hogy ne egy szuperhős benyomását keltse, hanem egy két lábon járó emberét (azért abban a bizonyos jelenetben eléggé ellátják Eastwood baját). Egy olyan westernfilm ez, amely úgy tud izgalmas és érdekfeszítő, hogy nem az egyik lövöldözős jelenet váltja a másikat, hanem helyenként lassít, hagyja, hogy kibontakozzon az érdemi konfliktus. Lehet emiatt lassúsággal vádolni a filmet, de a hangulatának mindez a szerves része, nélküle nem tudna úgy működni, ahogy. Én minden egyes pillanatát élveztem, úgyhogy hamarosan terítékre kerülnek a trilógia további részei is.


 
Norbert93   2019. 05. 02.

Nem tudok rá mást mondani, minthogy ugyanolyan magával ragadó és már-már művészi, mint a másik két "testvérfilmje", amiknek a címet is felesleges leírni, mert mindenki ismeri és merem állítani, hogy ennyi év után is a popkultúra szerves része.

 
sabnock666   2018. 12. 19.

Leone trilógiájának első része,ami fantasztikusra sikerült. Clint Eastwood a westernszerepekre született... Gyönyörű tájak,szép,megkapó képsorok,izgalom...Mi kell még? Popcorn, kóla, és nézni kifulladásig!!!

 
TribeBubu   2018. 02. 07.

Eleinte nem nagyon értettem, miért olyan nagy szám ez a film. De a végére a sztori nagyon kiforrt és a plánok valami hihetetlenül hatásosak voltak az utolsó pár jelenetben. Óriási és roppant stílusos és hangulatos alkotás.

Clint Eastwood

A film összbevétele 14 500 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film magyaroroszági bemutatójára 22 évet kellett várni: 1986 májusában mutatták be a hazai mozik.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Rotten Tomatoes oldalán 98%-os értékelést kapott 43 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A Rotten Tomatoes TOP 100 akció-, és kalandfilm kategória listájának 52.helyén áll.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.