Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
88

Egy maréknyi dollárért (1964)

Per un pugno di dollari
Filmadatlap
 
38
Szereplők
11
Vélemények
6
Képek
1
Videók
Egy maréknyi dollárért
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 07. 02.

A Dollár-trilógia nyitódarabja (amelyet röstellem ugyan, de még nem láttam), amely a filmezés térképére helyezett három ikonikus figurát: Sergio Leonét, Clint Eastwoodot és Ennio Morriconét. Számomra hihetetlen, hogy Leone egy ilyen egyszerű sztoriból egy ekkora, feszültséggel teli filmet alkotott, ahogy kivárja az egyes jelenetek legjobb pillanatát, kimaxolva ezzel a néző várakozását, ez valami fenomenális. Mindez különösen igaz az utolsó, leszámolós jelenetre. Morricone zenéjéről ugyancsak hasonlót tudok elmondani, remekül passzol a film hangulatához, s ha már önmagában meghallom a fő témát, azonnal eszembe jutnak a film képsorai. Valljuk be, ez nem kis teljesítmény. És aki nem maradhat el: Eastwood karaktere, a névtelen hős (bár egyes jelenetekben Joe-nak hívják), akiről ugyan sugárzik a profizmus, mégis, a rendező tesz arról, hogy ne egy szuperhős benyomását keltse, hanem egy két lábon járó emberét (azért abban a bizonyos jelenetben eléggé ellátják Eastwood baját). Egy olyan westernfilm ez, amely úgy tud izgalmas és érdekfeszítő, hogy nem az egyik lövöldözős jelenet váltja a másikat, hanem helyenként lassít, hagyja, hogy kibontakozzon az érdemi konfliktus. Lehet emiatt lassúsággal vádolni a filmet, de a hangulatának mindez a szerves része, nélküle nem tudna úgy működni, ahogy. Én minden egyes pillanatát élveztem, úgyhogy hamarosan terítékre kerülnek a trilógia további részei is.

 
Norbert93   2019. 05. 02.

Nem tudok rá mást mondani, minthogy ugyanolyan magával ragadó és már-már művészi, mint a másik két "testvérfilmje", amiknek a címet is felesleges leírni, mert mindenki ismeri és merem állítani, hogy ennyi év után is a popkultúra szerves része.


 
sabnock666   2018. 12. 19.

Leone trilógiájának első része,ami fantasztikusra sikerült. Clint Eastwood a westernszerepekre született... Gyönyörű tájak,szép,megkapó képsorok,izgalom...Mi kell még? Popcorn, kóla, és nézni kifulladásig!!!

 
TribeBubu   2018. 02. 07.

Eleinte nem nagyon értettem, miért olyan nagy szám ez a film. De a végére a sztori nagyon kiforrt és a plánok valami hihetetlenül hatásosak voltak az utolsó pár jelenetben. Óriási és roppant stílusos és hangulatos alkotás.

 
VK   2017. 05. 25.

Tipikus, klasszikus westernfilm, ami ugyan kategóriájában jó, de összességében a műfaj nekem túl vontatott, unalmas, így a film is nagyon elhúzottnak tűnt. Nem nézném újra.

Clint Eastwood

A film összbevétele 14 500 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film magyaroroszági bemutatójára 22 évet kellett várni: 1986 májusában mutatták be a hazai mozik.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Rotten Tomatoes oldalán 98%-os értékelést kapott 43 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A Rotten Tomatoes TOP 100 akció-, és kalandfilm kategória listájának 52.helyén áll.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.