Csekkold vagy passzold? Mi ez a 9/11-es Netflix-film Michael Keatonnal a főszerepben? (Mennyit ér egy élet?)

A Mennyit ér egy élet? még 2020-ban debütált a Sundance-en, végül a Netflixen kötött ki a 2001. szeptember 11-i terrortámadás huszadik évfordulóján. A megtörtént eseményen alapuló film főhőse egy ügyvéd, Kenneth Feinberg, akit Michael Keaton alakít, mellette Stanley Tuccit és Amy Ryant láthatjuk. Kényes a téma, de vajon többről szól a film, mint egy ügyvédről, aki rátalál a helyes útra? Csekkold vagy passzold? Az eddigi vélemények és kritikák alapján segítünk a döntésben.

De miről is van szó? A történt Kenneth Feinberg memoárján nyugszik, aki három évig pro bono dolgozott azon, hogy segítséget nyújtson a terrortámadásban elhunyt áldozatok családtagjai számára, ehhez azonban szembe kell néznie a rendszerszintű cinizmussal és bürokráciával. 

A Mennyit ér egy élet? egy hagyományos felépítésű jogi dráma, mely a végére ugyan kissé elfárad, de az erkölcsi adok-kapok kellően erős és drámai ahhoz, hogy ellensúlyozza a hibákat. Ken hisz abban, amit képvisel és ragaszkodik az elveihez, melyek szerint a kompromisszumok megkötése ugyan a legrövidebb út a megoldás felé, de messze nem a legjobb. Ez az alapállás ismerős lehet az ehhez hasonló drámákon edzett nézők számára, és a jól ismert keretek közül a film sem próbálkozik erősen kitörni, de Keaton és Tucci átgondolt és jól megírt párbeszédei adnak egy olyan töltetet a filmnek, ami kiemeli az átlagból. 

Hogy valóban így történt-e minden, nem feltétlenül számít, ugyanis a film alapvetően optimizmust és reményt sugároz abban a tekintetben, hogy az emberek még az utolsó utáni pillanatokban is képesek helyesen cselekedni. És ez messze nem csak Ken belső harcára igaz, ugyanis a film ennél mélyebb szinten is foglalkozik azzal, hogy egy befolyásos személy miként tud etikailag és felelősségteljesen érvényt szerezni a hatalmának.  

A film rendezője, Sara Colangelo okosan szervezi egésszé a részleteket, építi fel Ken morális útjának ívét, és mutatja be, milyen abszurd helyzeteket szült a tragédia a családtagok számára. Jó értelemben vett nyers, érzelmes pillanatokból tehát nincsen hiány.

Az egész filmre jellemző finomhangoltság kiállja a játékidő próbáját manipulatív érzelmeskedés nélkül, és bár azokba a magasságokba távolról sem ér fel, mint a szintén Michael Keaton nevével fémjelzett Spotlight: Egy nyomozás részletei, ettől függetlenül egy olyan dráma, melyre megéri rászánni az időt. 

Közel áll hozzád a műfaj, kedveled Tuccit és Keatont, és érdekel, mi zajlott a kulisszák mögött? Akkor csekkold!

Ha megjött a kedved, nézd meg az előzetest idelent, a mafabons adatlapon (itt) pedig a ‘Lejátszás a Netflixen’ mezőre kattintva rögtön el is indíthatod, amennyiben van előfizetésed a streaming szolgáltatónál. 

dráma | életrajzi | történelmi

Washington DC egyik legsikeresebb ügyvédje felveszi a harcot a cinizmussal, a bürokráciával és a politikával szemben, hogy segíthessen a szeptember tizenegyedikei terrordámadások... több»