Több, mint huszonöt éve mutatták be az egyik legjobb (és egyben talán az utolsó jó) Die Hard-mozit, ez volt Die Hard - Az élet mindig drága (John McTiernan). Aki látta a filmet, annak minden bizonnyal élénken él az emlékezetében a Szövetségi Bank kirablása, mely nem kis bajba keverte a film forgatókönyvíróját, Jonathan Hensleigh-t, akit egy napon a szövetségi nyomozóiroda munkatársai is felkerestek. Milyen hatással volt a Bruce Willis és  Samuel L. Jackson főszereplésével bemutatott film az FBI-ra? Kult rovatunk mai cikkében ennek jártunk utána.

Bár valószínűleg a film rajongói közül sokan hallottak már arról, hogy a  Die Hard 3 forgatókönyvíróját, Jonathan Hensleigh-t kihallgatta az FBI, mivel a film alapján túl sokat tudott a Szövetségi Bank belső rendszeréről, a teljes sztori már keveseknek csenghet ismerősen.

Hensleigh egy vérbeli profi, ahhoz kétség sem férhet, ezért alaposan utánajárt a Szövetségi Banknak, saját bevallása szerint rengeteg újságcikkből sikerült végül összeraknia a teljes képet, ami sokkal közelebb volt a valósághoz, mint azt a nézők gondolhatták volna.

Az írót még a film premierje előtt felkeresték az FBI New York-i irodájától, és arról faggatták, honnan tud ennyit a bank és széf működéséről.

"A forgatókönyvet érthető okokból az összes New York-i hatóság átnézte, beleértve a rendőrséget is. Egy nap azonban telefonon felhívott az FBI is. Nagyon aggódtak amiatt, hogy honnan tudhatok ennyit, beleértve azt, hogyan közelíthető meg a széf a metróból és úgy általában véve az egész logisztikájáról" - mondta Hensleigh.

"Azt mondtam nekik: 'Srácok, onnan tudom, hogy néz ki a széf, mert megengedték, hogy lemenjünk oda. A bank munkatársai mutatták meg. Azt, hogy milyen közel van a metróhoz, onnan tudom, mert a terveket is a rendelkezésünkre bocsátották. Ami pedig a vízvezeték alagutakat illeti, melyek Manhattan alatt vezetnek, és melyeken keresztül be lehet jutni, erről a New York Times-ban olvastam. Szóval tényleg nem vagyok afgán terrorista. Semmi titkos információt nem tudok, amit ne lett volna lehetőségem magamtól is megtudni' " - magyarázta, de azt hozzátette, hogy a kihallgatás első tíz percében alaposan bepánikolt, mivel azt hitte, hogy le fogják tartóztatni. Másfelől, az eset önbizalommal is eltöltötte, ugyanis ezek szerint jó munkát végzett.  

"Végezetül az egyik FBI-os nyomozó azt mondta nekem: 'Talán őrülten hangzik, de ezt a tervet végre lehet hajtani. Le fog kellenünk ülni, és átbeszélni, hogyan fejleszthetnénk a biztonságon, hogy ez soha ne fordulhasson elő'." 

Így tehát az ügy végül nem maradt következmények nélkül, de azt, hogy min változtattak a szövetségiek, valószínűleg sosem fogjuk megtudni.  

akció | kaland | thriller

A New York-i zsaru, John McClane (Bruce Willis) élete cseppet sem mondható könnyűnek. Kitartása és leleményessége azonban eddig mindig átsegítette őt a legveszélyesebb... több»