85 Drakula  (1931)

Drakula grófot talán senkinek sem kell bemutatni. Bram Stoker klasszikus regénye az elmúlt évszázad folyamán számtalan filmadaptációt megért, hogy csak a legismertebbeket említsük 1922-es Nosferatu, az 1931-es Drakula, az 1958-as Drakula, illetve az 1992-es Drakula. A lista persze nem teljes.

Max SchreckLugosi BélaChristopher LeeGary Oldman és még sorolhatnák azon színészóriások nevét, akik megformálták a filmtörténelem egyik legfélelmetesebb alakját. Persze lehet vitatkozni azon, melyikük is hozta a legjobban a karaktert, ássunk ezúttal azonban egy kicsit mélyebbre, és próbáljuk meg kideríteni, hogy Bram Stoker kiről is mintázta a figurát.

A legtöbben talán most kapásból vágják rá a választ, hogy a 15. században élt havasalföldi véres fejedelem, Vlad Tepes inspirálta a szerzőt, és nem is tévednek valójában azok, akik így gondolják. Bram Stoker életrajzírója, Barbara Belford magyar nyelven eddig meg nem jelent A Biography of the Author of Dracula című munkájában azonban Stoker egykori főnőkére, Henry Irvingre hivatkozik mint Drakula karakterének egyik fő inspirációjára.

Irving a londoni Lyceum Theatre színésze és tulajdonosa volt, Stoker pedig mint az intézmény sajtósaként és titkáraként dolgozott Irving beosztása alatt. A Drakula szerzője elképesztően utálta a munkáját főnöke miatt, aki mind alkatra, mind pedig jellemre nagyon hasonlított a regényből ismert gonoszra. Nos, akár igaz a hír, akár nem, mindenesetre Irvinget finoman szólva sem igazán nyűgözte le a könyvből készült darab, amelyet egyszerűen csak „szörnyűnek” talált.