87 Az Ír  (2019)

Kevés olyan filmes rendezőről mondható el, hogy egy gyengébben sikerült produkcióval azonnal leírta magát a szakma szemében, Josh Trank egy ilyen rendező, mindez azonban nem gátolja meg őt abban, hogy megpróbáljon része maradni egy-egy filmes parázs vitának.

Hatalmas várakozás előzte meg az annak idején 2015-ben mozikba került Fantasztikus Négyest, a filmben ráadásul rengeteg már akkor ígéretesnek számító fiatal tehetség kapott szerepet, köztük Miles Teller és Michael B. Jordan is, ám az eredmény sokakat letaglózott, az új Fantasztikus Négyes pedig temérdek lesújtó kritikát tehetett zsebre.

Josh Trank azóta nem is kapott több rendezői megbízást, 2015. májusában pedig a Star Wars csapatából is kitették a szűrét, így végül egy produkciót sem rendezett a Lucasfilmnél, ahogy azt korábban beharangozták.

Mindezek ellenére Trank szerette volna meglovagolni azt a hullámot, amelyet Martin Scorsese váltott ki azzal, hogy szembement a Marvel filmek kulturális hatásával és egyszerűen „nem filmeknek” nevezte őket. Trank egy Twitter bejegyzésben írta Scorsese legújabb filmje, Az Ír kapcsán:

„Az Ír első öt percében több humánum és igazság van, mint az összes Marvel film teljes játékidejében.” Mondani se kell, hogy a rendezőt azonnal össztűz alá vették a rajongók, amelynek következtében Trank nem csupán a szóban forgó posztot, hanem teljes profilját törölte a Twitterről.

Az Ír már elérhető a Netflix streaming szolgáltatón keresztül, így pedig mindenki meggyőződhet róla, hogy mennyire is van igaza Josh Tranknek.