Jackie Chant meglehetősen kevés alkalommal nyomták le a saját filmjeiben. De néha talált olyan ellenfelet, aki képes volt felülkerekedni – ha csak ideiglenesen is. Ilyen volt például Bradley James Allan, vagyis Brad Allan is. A színész-kaszkadőr sajnos nagyon fiatalon, mindössze 48 évesen hagyott itt minket szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt. Most róla mesélünk nektek.

Gyermekként fordult a küzdősportok felé

1973-ban született Ausztráliában és már egészen fiatalon érdeklődést mutatott a küzdősportok iránt. Mindössze 10 éves volt, amikor bokszolni és karatézni tanult, majd a későbbi években további harcművészetek felé fordult. Képzett volt többek közt aikidóban, hapkidóban és taekwondóban is. Húsz éves korában pedig különleges tudását a kamerák előtt is elkezdte kamatoztatni.

Rajongóból beugró, beugróból csapattag

1993-ban állt először kamerák elé a Részeges karatemester nem hivatalos harmadik részében, majd egy ausztrál kaszkadőrcsapathoz csatlakozott. Végül ennek köszönhette, hogy Jackie Channel is megismerkedett. 1997-ben hallotta, hogy a színész épp Melbourne-ben forgatja a Jackie, a jó fiút, amelynek ellátogatott a forgatására. Itt be is mutathatta a tudását a film rendezőjének, aki adott is neki egy szerepet. Őt is láthatjuk a film építkezésen zajló bunyójában.

Két évvel később viszont már sokkal nagyobb szerepet kapott a Jackie Chan – A szépfiúban. Itt kétszer is megmérkőzhetett Jackie Channel és első alkalommal le is győzi őt. Ez nem sokaknak sikerült a mozivásznon. Nagyjából ekkorra tehető az is, hogy meghívást kapott Jackie Chan hivatalos kaszkadőrcsapatába, ezzel ő lett az első nem ázsiai tag a csapatban. Sőt, az évek során nem csupán tagja lett a csapatnak, de később a vezetője is.

Hollywood is felfedezte

Brad Allan a 2000-es években is igen aktív volt, rengeteg film elkészítésében vállalt szerepet. Hogy kevesebbet láthattuk a vásznon, az annak köszönhető, hogy ekkoriban inkább koordinátorként és koreográfusként tevékenykedett. Olyan filmek akciójeleneteiért felelt, a Csúcsformában 3., a Riddick - A sötétség krónikája, a Hellboy 2. - Az Aranyhadsereg, a Scott Pilgrim a világ ellen, a három Kingsman mozi, a Solo: Egy Star Wars-történet és a Counting.

Utolsó filmjei a Shang Chi és a tíz gyűrű legendája, illetve a King's Man: A kezdetek volt, ezek már a halála után kerültek a mozikba.

Betegségben hunyt el

Brad Allan halálának körülményeiről meglehetősen keveset lehet tudni. Tavaly augusztusban hunyt el, amiről először Jacki Chan adott hírt. Azon túl, hogy megemlékezett első találkozásukról, illetve a kaszkadőr csapatban töltötttizenkét évéről, csak annyit írt a haláláról, hogy betegségben hunyt el. Ennél többet most, egy évvel később sem lehet tudni.