Egy feltétellel enyhítheti büntetését Alec Baldwin westernjének fegyverkezelője

Egy feltétellel tisztázhatja magát a Rust fegyverszakértője, Hannah Gutierrez Reed, miután a film forgatásán halálos baleset történt.

Az ügyész még tavaly ősszel vádalkut ajánlott Reednek, ha segít megmagyarázni, hogyan kerültek éles lövedékek a film forgatására, ugyanakkor az ajánlat visszautasítása esetén súlyosbodhat a kiszabdott büntetés.

Gutierrez Reed a jövő hónapban áll bíróság elé az észak-amerikai Santa Fe-ben Halyna Hutchins operatőr ellen gondatlanságból elkövetett gyilkosság ügyében. Amennyiben az ítélet jogerős, úgy Reed akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is súlythatják.

Hutchins 2021 októberében vesztette életét a Rust egyik jelenetének felvétele közben, miután elsült az Alec Baldwin kezében lévő kellékfegyver. A nyomozás során a hatóságok éles lőszert találtak a forgatás helyszínén, ugyanakkor a fegyverszakértő nem tudott egyértelmű választ adni, hogy azok hogy került oda.

“Nagyon is úgy érzem, hogy van némi fogalma arról, hogyan kerültek az éles lövedékek a forgatásra. Természetesen tiszteletben tartom a jogát, hogy nem áll elő ezzel az információval, és hallgat, azonban ha előállna, és válaszolna néhány olyan kérdésre, amelyek az áldozatokat gyötrik ebben az ügyben, az nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy kedvező megoldást kapjon” - írta Kari Morrissey különleges ügyész tavaly szeptember 28-án.

Gutierrez Reed ügyvédje, Jason Bowles ezt fenyegetésnek vette az ügyészség ajánlatát, mivel védencének nem sok választása maradt, vagy hamisan bevallja, hogy éles lövedéket vitt a forgatásra, vagy további vádakkal kell szembenéznie.

Bowles most azt kéri, hogy ezt a vádat több okból is ejtsék. Csütörtökön benyújtott kérelmében azzal érvelt, hogy a vádat bosszúból emelték, megtorlásként azért, mert élt a hallgatáshoz való jogával.

“Ez egy rendkívül ritka eset, amikor az ügyésznek a vád emelése mögött álló indítékáról van nyilatkozatunk. Ez a vád kizárólag arra irányult, hogy nyomást gyakoroljon Ms. Gutierrez Reedre” - nyilatkozta a védelem képviselője.