Elhunyt az Oscar-díjas Vangelis, a Szárnyas fejvadász zeneszerzője

79 éves korában elhunyt Evangelos Odysseas Papathanassiou, ismertebb nevén Vangelis.

Az Oscar-díjas zeneszerző olyan nagysikerű produkciók zenéjén dolgozott, mint a Szárnyas fejvadász, a Tűzszekerek, A Paradicsom meghódítása és a Nagy Sándor, a hódító. Halálának hírét asszisztense, Lefteris Zermas közölte a nyilvánossággal. Bár a halál okait egyelőre nem közölték, a korábbi hírek szerint a művészt egy franciaországi kórházban kezelték koronavírus-fertőzés miatt.

Zenei pályafutását a hatvanas években kezdte a popszakmában, a filmzene iránti vonzalma viszont már a kezdetektől fogva kétségbevonhatatlannak volt mondható. 1963 és 1967 között több görög filmes produkción dolgozott, a későbbiekben pedig a kultikus Yes nevű zenekar frontemberével, Jon Andersonnal működött együtt.

Az 1981-ben megjelent Tűzszekerek a hét Oscar-jelölés mellett elnyerte az elismerést a legjobb filmzene kategóriájában. A Ridley Scott rendezésében készült Szárnyas fejvadászt BAFTA- és Golden Globe-díjakra jelölték.

Filmes pályafutása mellett Vangelis számos szolóalbumot is megjelentetett, 2003-ban pedig a NASA kitüntetésében is részesült.

Nyugodjon békében!

73 HÍRESSÉG, AKIT 2022-BEN VESZTETT EL A VILÁG

#1
Vangelis

Vangelis

szül. 1943. 03. 29. - elhunyt 2022. 05. 17.
Agria, Görögország
Vangelis, polgári nevén Evangelos Odysseas Papathanassiou 1943. március 29-én született Volosban, Görögországban. A sokoldalú zeneszerző autodidakta módon képezte magát, már négyévesen kísérletezett a komponálással. A hagyományos zeneoktatást visszautasította, nem tanult meg kottát olvasni és írni, sem zongorázni, viszont... több»