Elhunyt Inga Swenson, az Észak és Dél színésznője

Elhunyt Inga Swenson, a sokoldalú színésznő, akit leginkább a harcias női karaktereiről ismertek a Soap és a Benson című tévésorozatokban. Swenson 90 éves volt.

Swenson sorozatkarrierje a Soap-ban kezdődött 1978-ban, mint a fondorlatos, bosszúszomjas Ingrid Svenson, Corinne Tate (Diana Canova) svéd szülőanyja. Ez vezetett egy új szerephez a sorozat spinoffjában, a Bensonban, mint Gretchen Kraus, egy autokrata és harcias német szakácsnő. Az utóbbi során Swenson karaktere gyakran került összetűzésbe magával Bensonnal (Robert Guillaume), akivel gyakran vitatkozott, miközben Eugene X. Gatling kormányzó (James Noble) háztartási ügyeit igyekezett intézni.

Rivalizálásuk ellenére Benson és Kraus később közeli barátok lettek a sorozatban. Swensont háromszor jelölték Emmy-díjra a szerepért, 1980-ban, 1982-ben és 1985-ben.

Egy évvel első tévés szereplése előtt - az 1957-es Goodyear Playhouse egyik epizódja - Swenson debütált a Broadwayn az 1956-os New Faces Of 1956 című darabban (az év többi új arca között volt Maggie Smith, Billie Hayes és Jane Connell is). Az évek során összesen hat Broadway-produkcióban szerepelt, többek között Julie Andrews helyettese volt a Camelotban (1960), és főszerepet játszott az 1963-as 110 in the Shade-ben. Utolsó Broadway-darabja az 1965-ös Baker Street című Sherlock Holmes-musical volt. Az utóbbiakért kétszer jelölték Tony-díjra a legjobb musicalszínésznő kategóriában.

Továbbá Maude Hazardot alakította az ABC Észak és Dél című minisorozatában 1985-ben, valamint annak folytatásában is. Swenson szerepelt a Bonanza két epizódjában is a 60-as évek elején, valamint olyan sikerprodukciókban, mint a A csodatevő, az Öreglányok és a Prémvadászok.

Hírességek, akik 2023-ban távoztak az élők sorából