Elhunyt Venczel Vera

75 éves korában elhunyt Venczel Vera, Jászai Mari-díjas színésznő.

Halálának hírét közleményben tudatta a nyilvánossággal a Vígszínház. A színésznő otthonában hunyt el, szerettei körében.

Venczel Vera 1946. március 10-én született Budapesten, tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, másodévesként pedig Várkonyi Zoltán szerződtette őt a Vígszínházhoz.

1967-ben a Pesti Színháznál szerepet kapott Romain Weingarten “A nyár” című darabjában, amely áttörést hozott számára karrierjében. A továbbiakban felfigyelt rá a filmes és televíziós szakma, így olyan produkciókban kapott szerepet, mint a Kárpáthy ZoltánEgy szerelem három éjszakájaTanulmány a nőkről és az Egri csillagok.

Már főiskolai tanulmányai során országos hírnévre tett szert, majd diplomája megszerzése után a Vígszínháznál folytatta pályafutását, ahol látható volt többek között a Ványa bácsi, Mesél a bécsi erdő és a Bernarda Alba háza című darabokban.

Újabb szakmai és közönségsikert a kilencvenes években aratott a Búcsúszimfónia, A tavasz ébredése, A szecsuáni jólélek, A kaukázusi krétakör, A kék madár és a Téli utazás című színpadi művekben nyújtott alakításával.

1975-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el munkásságát, 1987-ben megkapta a Kazinczy-díjat, 2003-ban pedig a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. 2010-ben Érdemes Művész kitüntetést kapott, 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett, 2021-ben pedig megkapta a Magyar Művészeti Akadémia díját.

Venczel Verát a Vígszínház saját halottjának tekinti. Nyugodjék békében!

#1
Venczel Vera

Venczel Vera

szül. 1946. 03. 10. - elhunyt 2021. 10. 22.
Budapest, Magyarország
Venczel Vera 1946. március 10-én született Budapesten, tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, másodévesként pedig Várkonyi Zoltán szerződtette őt a Vígszínházhoz. 1967-ben a Pesti Színháznál szerepet kapott Romain Weingarten “A nyár” című darabjában, amely áttörést hozott számára karrierjében. A... több»