Emberölésért ítélték el a rendezőt, döntés született a fellebbezésének ügyében

Egy georgiai fellebbviteli bíróság elutasította Randall Miller filmrendező kérelmét, hogy a forgatáson történt balesetből eredő gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében a próbaidő lejárta előtt szüntessék meg a próbaidejét. A 60 éves Millernek most további két év próbaidőt kell letöltenie - jelentette a Variety szombaton.

A filmrendező 2015 márciusában vallotta magát bűnösnek, miután vádat emeltek Sarah Jones kameraasszisztens halála miatt, akit elütött egy tehervonat, miközben a Midnight Rider című Greg Allman-életrajzi filmhez egy vasúti hídon forgatott jeleneteket. Millert egy év börtönbüntetésre ítélték, amelyet 10 év próbaidő követet. A filmrendező 2016-os szabadulása óta többször is megpróbálta elérni, hogy a próbaidő mértékét megváltoztassák.

Legutóbbi próbálkozása, hogy az ítéletet eltöröljék, egy új georgiai törvény meghozáse után történt. A törvény csökkenti az első alkalommal elkövetett bűncselekmények esetében kiszabott próbaidőt. Miután Anthony Harrison bíró elutasította a kérelmet, a rendező jogi csapata fellebbezett a döntés ellen a georgiai fellebbviteli bíróságon, és új bíró kijelölését kérte az ügyre.

Millert, aki olyan filmeket rendezett, mint Kulcsjátékos vagy a Véndögség, az ítélet részeként eltiltották a filmrendezéstől.

A bíró különösen dühös volt Miller próbaidejének 2019-es megszegése miatt, amikor a férfi a Higher Grounds című filmet készítette. Bár a szabálysértés nem volt elég ahhoz, hogy újra börtönbe kerüljön, a bíró figyelmeztette, hogy a továbbiakban nem rendezhet filmeket. A filmrendező és jogi csapata azt állította, hogy a próbaidejének feltételei zavarosak voltak, mivel azt hitte, hogy addig rendezhet filmeket, amíg valaki más végzi a forgatáson a biztonsági felügyeletet. Miller elmondta a bíróságnak, hogy a bírósági ügy és a próbaidejének feltételei miatt pénzproblémái voltak.

A döntés több mint egy évvel azután született, hogy az állami próbaidősök ügynöksége 2021 szeptemberében kérte a bíróságtól Miller próbaidejének megszüntetését, de a bíró 2022 januárjában elutasította az ügynökség kérését, az ügy "egyedi körülményeire" hivatkozva.

Miller ügyvédje 2022 márciusában kérte a próbaidő kiszabott lejárata előtti megszüntetését, és új bírót kért, mondván, hogy Harrison elfogultságot tanúsított a rendezővel szemben. Miután a bíró 2022 áprilisában elutasította a kérelmet - mondván, hogy nem nyújtottak be új információt -, Miller ügyvédje 2022 májusában fellebbezést nyújtott be.

A fellebbviteli bíróság elrendelte, hogy Millernek 30 napon belül kell benyújtania a fellebbezést, és új időpontként január 7-ét tűzték ki, bírócsere nélkül. A fellebbviteli bíróság szerint: "mivel Miller nem nyújtotta be időben a fellebbezést az ellene hozott ítélet meghozatalától számított 30 napon belül, a fellebbezéssel elkésett".

Miller ügye az utóbbi időben azután került a címlapokra, hogy a hónap elején a Santa Fe-i ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg Alec Baldwint és Hannah Gutierrez-Reedet a Rust című film forgatása során 2021 októberében elhunyt operatőr, Halyna Hutchins halálában játszott - feltételezett - szerepük miatt.