Ma ünnepli negyvenötödik születésnapját Tom Hardy (átfogó képes összeállításunkért lapozd át a galériánkat), ez alkalomból pedig össze is gyűjtöttük az öt legjobb filmjét.

Tom Hardy napjaink Hollywood egyik legnagyobb "átalakulóművészének" számít, aki már azt is bebizonyította, hogy egy szót sem kell szólnia egy adott produkcióban, hogy alakítása emlékezetes legyen.

Persze nem volt könnyű így leszűkíteni a legkiemelkedőbb produkciók listáját, így várjuk a véleményeiteket hozzászólások formájában, hogy szerintetek, melyik Tom Hardy legütősebb szerepe.

#5

dráma | misztikus | thriller

A hidegháború tetőpontján úgy tűnik, az angliai hírszerzésben egy kettős ügynök munkálkodik, aki a szovjetek számára is információkat szivárogtat ki az Egyesült... több»

John Le Carré thrillerei távol állnak James Bond "romantikus" fantáziájától. Az ő világában unalmas öltönyös fickók unalmas öltönyben próbálnak nem gondolni a silány, szégyenteljes kompromisszumokra és árulásokra. De a Suszter, szabó, baka, kém Hardy karaktere, Ricki Tarr hozza talán a leginkább azt, amit egy James Bond-féle kémfilmtől elvárnánk. Ő egy fiatal, fizikailag fitt kém, akinek van egy kis derékhad és nőcsábászkodás az életében, aki drámaian beszámol Gary Oldman Smiley-jának az isztambuli kiküldetéséről. Nem olyan előkelő, mint a többiek, az öltözéke talán az abszurditás határát súrolja, de a filmet elnézve sokakban felmerült a gondolat, hogy Hardy talán kiváló 007-es ügynök is lehetne.
#4

73 Piszkos pénz  (2014)

(23) (8)

dráma | krimi

Disney+

Bob (Tom Hardy), az egykori bunyós Marv (James Gandolfini) kocsmájában dolgozik. A magányos férfi próbál jó útra térni, azonban nem könnyíti meg a dolgát, hogy a kocsma a maffia... több»

Hardy eddigi filmes főszerepei közül talán ez a legkonvencionálisabban, legszimpatikusabb és egyúttal a leghősiesebb is. A Dennis Lehane története alapján készült bostoni bűnügyi drámában Hardy egy Bob nevű kedves, hétköznapi fickót alakít, aki egy bárban dolgozik, amelynek tulajdonosa unokatestvére, Marv. A helyet csecsen gengszterek használják illegális készpénzük átadási pontjaként. Bob megment egy kiskutyát a közeli szemetesből, az önzetlensége azonban drámai és tragikus események sorozatát indítja el. Bob egyedülálló figura Hardy önéletrajzában: alapvetően szerethető és átérezhető.
#3

dráma

Ivan Locke, az elkötelezett családapa és építési menedzser karrierje legfontosabb napja előtti éjszakán egy telefonhívást kap, mely olyan útra tereli őt, amely komoly... több»

Hardy ebbe a filmben megmutatja, mire is képes színészként igazán. Ő alakítja Ivan Locke brit építési menedzsert: az egész film az ő arcjátékáról szól, csak ül az autója volánja mögött, miközben a kihangosított mobilján beszélget az életében fontos emberekkel. Megbízható, profi, érzelemmentes fickó, aki előtt nagy szakmai kihívás áll, de éppen akkor, amikor szükség lenne rá, Locke elhagyja a helyszínt, és délre, Londonba hajt. Házassági válságban az érzelmi összeomlás határán, de megpróbálja összeszedni magát; Hardy a ‘kevesebb néha több’ jellegű színészi játékával mutatja meg, mekkora színész valójában. Kétségkívül az egyik legjobb filmje.
#2

83 Mad Max: A harag útja  (2015)

(132) (30)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

A posztapokaliptikus jövőben mindenkinek meg kell küzdenie a javakért és az életben maradásért. Az embertelen körülmények között két lázadó próbál igazságot szolgáltatni.... több»

A rajongók egy része szerint egysuerűen ez a legjobb Hardy-film, amely George Miller Mad Max filmsorozatának rebootjának is tekinthető. Felejtsetek el mindent, amit a "menő verdákról" eddig gondoltatok, ez a film minden őrültséget elkövet, amit ettől a műfajtól elvárhatunk. Egy poszt-apokaliptikus sivatagban járunk, ahol egy hadúr uralja az olajat, a vizet, a lőszert és a tejet. Mel Gibson után Tom Hardy alakítja a hallgatag Max Rockatansky-t (nagyjából azt a karaktert, akit Gibson játszott az eredetiben), aki egykor rendőrként üldözte a bűnözőket, most viszont magányos farkasként járja a sivatagot, és akit továbbra is felesége és gyermeke emlékei gyötörnek. Ebben a világban a zsarnokság a nőket elnyomva tartja, mint a haszonállatokat. Furiosa viszont elhatározza, hogy megpróbál egy békésebb világot találni, amelyben Max segítségére lesz. Hardy szempontjából némafilmes szerepről beszélhetünk, de erőteljes jelenléte a filmvásznon abszolút emlékezetesnek számít.
#1

85 A visszatérő  (2015)

(112) (9)

akció | dráma | életrajzi | kaland | western

Netflix | HBO Max | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

Hugh Glass 1822-ben nyugat felé veszi az irányt, hogy Andrew Henry kapitány szolgálatában szőrmét gyűjtsön. A férfit egy napon megtámadja egy medve, és bár Hugh csodával... több»

Hardy karrierjének talán ez volt legsikeresebb negatív szerepe, bár akár főszerepet is kaphatott volna. Hardy John Fitzgeraldja egy rendkívül ravasz ember, aki magára hagyja Hugh Glass-t, miután a csapatát támadás éri, és később extra fizetést követel azért, mert állítólag keresztény temetésben részesítette volt társát. Glass azonban életben marad, az esély a túlélésre csekély, a bosszú azonban továbbra is élteti őt. Hardy bizonyos értelemben azért van ott, hogy megtestesítse mindazt, ami ellen DiCaprio karaktere küzd: méltó alfa-ellenfélnek kell lennie, nem egyszerűen gonosznak és kétszínűnek. Az ő jelenléte a film egyik legnagyobb erénye.