A Ponyvaregény mára a legnagyobb filmklasszikusok sorát erősíti, ehhez kétség sem férhet. Quentin Tarantino alkotása rajongók millióinak égett be az emlékezetébe számos nagyszerű jelenete és remekül megformált karaktere miatt. Az egyik ilyen karakter Jules Winnfield volt, akit mindenki Samuel L. Jacksonnal azonosít. Pedig eredetileg nem neki szánták a szerepet.

Olyannyira nem, hogy Tarantino kifejezetten Laurence Fishburne-re írta meg a karaktert, kezdettől fogva vele képzelte el a forgatást. Csakhogy Fishburne nemet mondott a felkérésre, ezzel pedig megnyílt a lehetőség Samuel L. Jackson előtt, a többi meg már történelem.

De miért is mondott nemet Laurence Fishburne erre a kétségkívül páratlan lehetőségre? Erre a kérdésre Quentin Tarantino azzal válaszolt nemrégiben, hogy a színésznek túl picinek tűnt a szerep és az azzal járó gázsi. Ezért utasította azt vissza.

Nem kellett azonban sokat várni Laurence Fishburne reakciójára sem, aki egészen mással magyarázta az akkori döntését. A filmben van egy jelenet, amelyben Uma Thurman túladagolja a heroint, társai pedig az életéért küzdenek. Ez nem fért bele Fishburne-nek, aki szerint a jelenet és úgy általában az egész körítés szinte már szórakoztató, vicces dologként ábrázolja a drogozást. Ezzel pedig nem tudott és nem is akart azonosulni, így visszadobta a felkérést.