Ezért utasította vissza Sean Connery Gandalf szerepét A gyűrűk urában

A 2020-as év filmvilágot érő megannyi nagy csapása közül az egyik legnagyobb Sean Connery halála volt. A legendás színész hosszú és tartalmas életet élt, ám az időskori demencia miatt az utolsó időszak már inkább volt szenvedés a számára. Sean Connery 2003-ban vonult vissza végleg a filmezéstől, hogy családjával tölthesse az időt. De azt kevesen tudják, hogy néhány évvel korábban olyan szereplehetőséget kapott, amit rajta kívül csak nagyon kevesen utasítottak volna vissza.

A színész utolsó nagy filmje a meglehetősen gyengére sikeredett A szövetség volt. Ám könnyen alakulhatott volna úgy az élet, hogy egy sokkal nagyobb sikerben lehetett volna része: ő játszhatta volna Gandalfot A gyűrűk ura trilógiában. Ám ő nemet mondott Peter Jackson felkérésére.

Bár erről a színész nem sokat beszélt a nyilvánosság előtt, valóban megkeresték a mágus szerepével. Sean Connery azonban visszautasította a lehetőséget, és erre egyszerű, de nyomós oka volt. Erről mesélt régebben egy interjúban a film premierje után, amikor úgy fogalmazott: „Olvastam a könyvet. Olvastam a forgatókönyvet is. Láttam a filmet. És még mindig nem értem. Ian McKellen viszont szerintem káprázatos benne.”

A színész valójában azért nem fogadta el a felkérést, mert nem értette meg Gandalf szerepét, erre utalt az interjúban is. Még egy olyan veterán színészlegenda is, mint ő, dönthet rosszul egy ilyen lehetőség kapcsán, hiszen ha elvállalja, akkor filmenként 6 millió dollárt kapott volna, valamint 15 százalékos részesedést a filmek bevételéből. Ez pedig ismerve a trilógia kirobbanó sikerét, elképesztően sok pénzt hozott volna a konyhájára.

Ugyanakkor nem minden a pénz, főleg egy idős, sokat megélt színész számára. Ennek már Ian McKellen az egyik megmondhatója. A színész ugyanis saját bevallása szerint is elképesztően megszenvedte annak idején a A hobbit: Váratlan utazás forgatását. Az ugyanis szinte teljes egészében stúdióban, zöld hátterek között folyt, ami a színészt nagyon meggyötörte lelkileg. Talán egy picit meg is bánta, hogy elvállalta Gandalf szerepét…