Mielőtt H.R. Giger a fedélzetre lépett volna, az A nyolcadik utas: a Halál csapata néhány igazán furcsa ötlettel állt elő… Vajon Ridley Scott Alienje egy mai napig is élő, teljes franchise-á bővült volna, ha nincs a Xenomorph nevű rémálomszerű teremtmény? Valószínűleg nem.

A legtöbb ember, jó eséllyel egyet fog érteni, amikor azt mondjuk, az eredeti Alienben, a Bolaji Badejo által alakított Xenomorph a mai napig az egyik legfélelmetesebb filmszörny, ami valaha is megjelent a vásznon. A 79-es Xenomorphot a svájci művész, H.R. Giger tervezte és a film népszerűségét és sikerét nagyrészt ennek a dizájnnak köszönhette.

De mint a legtöbb filmszörny (beleértve a rivális Predator-t is), a Xenomorph eredetileg nem úgy nézett volna ki, mint a kész filmben. Mielőtt Ridley Scottot Dan O'Bannon író bemutatta H.R. Giger-nek – és ez a találkozás örökre megváltoztatta a horrortörténelem menetét -, egy maréknyi különböző ötletet dobtak fel a lény vásznon való ábrázolásával kapcsolatban.

…és egyik első ötlet? Hát, az teljesen őrült volt!

Ahogy Walter Hill producer nemrég a WTF with Marc Maron podcast egyik epizódjában elmesélte, a projekt korai szakaszában Robert Aldrich rendezőt szerződtették az Alien direktori székébe és ő azt javasolta, hogy egy borotvált orángután játssza el a szörny szerepét!

Hill így idézte fel az esetet Maronnak:

„…[Aldrich] azt mondta, a film sikere vagy bukása a szörnyeteg koncepcióján múlik. "Valami igazán egyedivel kell előállnunk! .... lehet, hogy nem jó ötlet, de... talán szereznénk egy orángutánt... és leborotválnánk - idomítsuk be a rohadékot, nem kéne nagyon látni.”  Mi meg csak néztünk, hogy édes jó istenem…ez aztán nem jutott volna eszünkbe…”

Szintén a fejlesztési folyamat elején Dan O'Bannon még Ron Cobbal dolgozott együtt az Alien koncepcióján. Cobb terve a Xenomorphot egy rákszerű, négylábú Cthulhu-szörnyetegként ábrázolta, akasztószerű karmokkal a kezei helyén. Szerencsére Cobb tervét a vágószoba padlóján hagyták - de érdemes megjegyezni, hogy a művésznek tulajdonítják azt a zseniális ötletet, hogy a Xenomorphnak savas vére legyen.