Gyászhír: Elhunyt a legendás zeneszerző, filmrendező, Melvin Van Peebles

89 éves korában elhunyt a legendás rendező, Melvin Van Peebles, aki a Sweet Sweetback's Baadasssss Song című rendezésével a filmgyártás egyik kiemelkedő alakjává vált.

“Édesapám tisztában volt azzal, hogy a feketék ábrázolása nagyon is lényegi dolog” -  írja fia, Mario Van Peebles a rendező halálát hírül adó közleményében. “Ha egy kép ezer szót ér, akkor gondoljunk bele, mit érhet egy teljes film? Ha sikeresek akarunk lenni, akkor elsősorban szabadokká kell válnunk, ez a szabadság pedig nem egy gyarmatosító mentalitásának másolását jelenti. Ez minden ember szépségének, erejének és összetartozásának felismerését jelenti” - írja a rendező fia.

A rendező halála előtt  olyan neves sztárok rótták le kegyeletüket, mint Barry Jenkins, illetve Warrington Hudlin, a Black Filmmaker Foundation alapítója. “Hatalmas inspirációt nyújtott ő a számunkra, továbbra is kihívás az, hogy folytassuk a küzdelmet a faji megkülönböztetéssel szemben” - írja Hudlin.

Melvin Van Peebles rendkívül gazdag életművet hagyott maga mögött. Pályafutását az 1970-ben debütált Watermelon Man című filmben kezdte, első főszerepét pedig az 1987-es A cápa bosszújában kapta.

Van Peebles mégis első rendezésével, a már említett Sweet Sweetback's Baadasssss Song ért el átütő sikert a filmes szakmában, a produkcióra a mai napig az afroamerikai közösség egyik legfontosabb filmes alkotására tekintenek, amelyet az idei New York-i filmfesztiválon is vetíteni fognak.