Robert Downey Jr. (legutóbbi szerepei a cikkünk galériájában) nemrégiben beszélt arról, hogy még a 2000-es évek elején találkozott először Christopher Nolannel, amikor még jó esély volt arra, hogy megkapja Madárijesztő szerepét a Batman: Kezdődikben.

Nolan ugyanakkor a The New York Times-nak adott interjúban elárulta, hogy szinte teljesen biztos volt abban, hogy Cillian Murphy fogja megkapni a szerepet. “100 százalékig tudtam, hogy nem te vagy a megfelelő ember. De mindig is szerettem volna találkozni vele... nagy csodálója voltam. Persze egy kicsit féltem is tőle. Mindenféle történeteket hallottam arról, hogy milyen őrült”  - mondta a rendező.

A találkozóra végül már jóval azelőtt sor került, hogy Downey Jr. megkapta Vasember szerepét az MCU-ban, amely újra Hollywood egyik legkeresettebb színészévé léptette elő, és amely egyúttal a “száműzetés végét” jelentette számára.

A színészt 1996-ban tartóztatták le heroin, kokain és egy töltetlen fegyver birtoklásáért, emiatt három év felfüggesztettre ítélték. Egy évvel később közel négy hónapra börtönbe került, miután kihagyott egy bíróság által elrendelt drogtesztet. Egy újabb tesztet 1999-ben kihagyott, és három év börtönbüntetésre ítélték. Downey 15 hónapot ült le, majd négy hónappal szabadulása után ismét letartóztatták kábítószer-birtoklásért.

A Marvel akkori elnöke, David Maisel szemelte ki Downey Jr.-t Tony Stark szerepére, elmondása szerint azonban nem volt egyszerű meggyőzni a stúdió vezetőségét. “Segítettem nekik megérteni, mennyire nagyszerű volt a szerepre. Mindannyian bíztunk benne, hogy tiszta és tiszta is marad” - mesélte korábban Maisel.

Ehhez fűződően Nolan nemrégiben a The Late Show-ban adott interjúban azt mondta, hogy Downey Jr. újbóli castingolása az egyik legkövetkezetesebb szereposztási döntés a filmipar történetében.

Robert Downey Jr. most az Oppenheimerben Lewis Strauss alakításával ért el hatalmas szakmai sikert, amellyel elnyerte a legjobb mellékszereplő díját a Critics' Choice Awards és a Golden Globe díjátadón, illetve jó eséllyel Oscar-díjat is nyerhet az idei évben.

“Mindig nagyszerű színészekkel akarsz dolgozni, de azt is keresed, hogy életük és karrierjük egy olyan pillanatában kapd el őket, amikor olyasmit tudsz nekik nyújtani, amit korábban még nem, vagy már régóta nem csináltak” - mondta Nolan.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»