Harry Potter: 6 rajongói elmélet, ami mindent megváltoztat

Bármennyire is részletes és jól átgondolt volt J. K. Rowling Harry Potter-sorozata, a varázslófiú kalandjai mégis rengeteg értelmezési lehetőséget hagytak, annak ellenére, hogy a szerző komoly erőfeszítéseket tett a történet kiteljesítése érdekében.

A sorozathoz készült Pottermore segített tisztázni bizonyos lappangó kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mi történt Harry roxforti tartózkodása előtt, alatt és után. Mindeközben a rajongókat Rowling megajándékozta a Legendás állatok sorozattal és a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabbal is.

Mindennek ellenére a rajongók számtalan órát töltöttek a könyvek és a filmes franchise átgondolásával, és meglehetősen érdekes elméleteket dolgoztak ki a boszorkányság és varázslás világáról, amelyek közül néhány még magát a szerzőt is lenyűgözte.

Nézzünk meg néhányat ezek közül. Akár hardcore rajongó vagy, akár csak most merülsz bele a saga világába, ezek a rajongói elméletek mindent megváltoztat(hat)nak.

1. Volt egy mugli vs. varázsló háború, és a muglik nyertek

Talán ez a sorozat egyik legnagyobb megválaszolatlan kérdése: miért kell a varázslóknak elrejteniük az erejüket a muglik elől, és ha olyan hatalmasak, miért nem ők irányítják a világot? Ha a történelem tanított nekünk valamit, akkor az az, hogy általában a nagyobb tűzerővel és tudással rendelkezők győznek minden összecsapásban.

Egy Redditornak azonban más ötlete támadt, és érdekes alternatív magyarázatot ad: a varázslók és a muglik valamikor a középkorban háborúztak, és a muglik győztek. A Tűz Serlege végén kiderül, hogy a Mágiaügyi Minisztériumnak tárgyalnia kell a brit miniszterelnökkel egy sárkány beviteléről az országba. Ez arra utal, hogy a mágiaügyi miniszter a brit miniszterelnöknek jelent, és az ő jóváhagyására lehet szükség az ilyen jellegű ügyekben.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a mai varázslók sokkal kevésbé erősek, mint az olyan ősi varázslók, mint Merlin, Peverellék és a Roxfort alapítói. Talán a muglik sikeresebbek voltak a próbáikkal és inkvizícióikkal, mint ahogyan azt eredetileg hittük...

2. J. K. Rowling valójában ... saját magáról írt?

Sok színes karakter jött és ment a Harry Potter-sorozatban, de egyik sem volt olyan ismerős, mint Rita Vitrol, a rettenthetetlen újságíró, aki semmitől sem riadt vissza, hogy megszerezze a sztoriját a Napi Próféta számára. Bár az etikája gyakran megkérdőjelezhető volt, hiszen ismert volt arról, hogy időről időre meghamisított néhány részletet, hogy feldobja a rovatát, volt valami a prózájában, ami sok rajongót elgondolkodtatott, hogy J.K. Rowling talán úgy tervezte a karaktert, hogy az saját magára emlékeztessen.

Elvégre Rowling is egy olyan író, aki a nem-mugli világról is részletes számvetést készített, amit egyes olvasók nagyon-nagyon valóságosnak éreznek. Legalábbis egy teoretikus egy lépéssel tovább ment, és azt sugallta, hogy Rowling a valóságban Rita, aki a varázsvilágról szóló, jól dokumentált részleteket árulja el nekünk, hogy bosszút álljon azokon, akik kizárták őt a másik oldalról.

Vitrol karaktere egy nem regisztrált animágus volt (vagyis képes volt tetszés szerint állat alakot ölteni), így valószínűleg képes volt más embernek álcázni magát. Ráadásul ott volt az az eset, amikor Hermione bogár alakjában elfogta, és megzsarolta, hogy változtassa meg a jelentési stílusát, cserébe azért, hogy a boszorkány hallgasson az animágus státuszáról. Mivel Rowlingnak nem okoz gondot a titkos álnevek használata, talán azért címkézte a történeteit fikciónak, ahogyan azt oly gyakran megérdemelték, hogy kitudódjanak.

3. A horcruxok kannibalizmussal készülnek

Az egyik folyamat, amelyet a Harry Potter-sorozatban soha nem magyaráznak meg teljesen, az az, hogyan készülnek a horcruxok. Lord Voldemort valamikor fiatalabb korában képes volt magának egy rakás ilyen kis életfenntartót készíteni, de úgy tűnik, ő volt az egyetlen, akinek valaha is volt "tartalék lelke", és úgy tűnik, nem tudott vagy nem akart többet létrehozni, miután hőseink elkezdték elpusztítani őket.

J. K. Rowling maga is homályosan fogalmazott arról, hogyan készülnek ezek a tárgyak, bár egyszer azt mondta, hogy a legtöbb varázsló számára valószínűleg halálos lenne a próbálkozás, mert ez olyan bonyolult, mint egy atom felhasítása.

Bizonyos emberek reakciói alapján arra kell következtetnünk, hogy ez is egy elég durva folyamat volt, ami az egyik Redditort arra engedte következtetni, hogy valahogy kannibalizmusról lehet szó. Az elképzelés szerint mind a kannibalizmus, mind a horcruxok készítése magában foglalja egy életerő ellopását egy másik ember elnyelésére, így talán Voldemort egyszerűen ellopta az emberek esszenciáját.

Úgy tűnik, hogy ez az elmélet komoly teret nyert a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei filmben, mivel kiderült, hogy mielőtt Voldemort háziállata és kísérője horcruxá vált volna, Nagini valójában egy alakváltó maledictus volt, akinek női emberi alakja volt, mielőtt az eredeti sorozatban találkoztunk vele. Voldemort talán megölte Nagini emberi részét, és helyette a saját lelkének egy darabját csempészte bele a kígyó testbe?

4. Harry most már halhatatlan

Amikor Trelawney professzor megjósolta Voldemort és Harry Potter sorsát, azt mondta: "Egyiküknek meg kell halnia a másik keze által, mert egyikük sem élhet, amíg a másik életben marad". A legtöbb rajongó a jóslat második részére koncentrált, és úgy értelmezték, hogy az egyiküknek végül meg kell ölnie a másikat.

De a prófécia első része érdekes kérdést vet fel. Ha mind Harrynek, mind Voldemortnak meg kell halnia a másik keze által, és Voldemort most már halott, akkor ez azt jelenti, hogy Harry most már egy nem kívánt halhatatlan életre van ítélve? Mi a helyzet azzal az egész jelenettel, amikor Harry "meghal", majd visszatér az életbe?

Amikor Voldemort használta a gyilkos átkot, valójában a saját horcruxát ölte meg, a lelkének akaratlanul Harry elméjében lévő töredékét - nem magát Harryt. Ez egy érdekes ötlet, az biztos. A halhatatlanság újabb terhet adna Harry amúgy is súlyos csomagjához, és soha nem tudna újra egyesülni halott szeretteivel. 

5. Mary Poppins, a rendkívüli boszorkány

Mit szólsz ehhez az észbontó elmélethez? Mary Poppins, a szeretett brit dada, aki a musicalben szerepel, valójában a Roxfortban végzett. Mivel a Mary Poppins-történetek jóval Voldemort és Harry Potter kora előtt játszódnak, logikus, hogy soha nem említették őt - különösen azért, mert az a szokása, hogy muglikkal társult és előttük varázsolt, a minisztériummal szemben nehéz helyzetbe sodorta volna.

Képzeljük csak el egy pillanatra: a pálcáját az esernyőjében hordja, akárcsak Hagrid. A repülést az esernyőn lévő levitációs varázslat segíti. Hatalmas tárgyakkal teli szőnyegtáskát hord, hasonlóan Hermione gyöngyös táskájához, ami egy észrevehetetlen kiterjesztő bűbáj segítségével működik.

Mivel elsősorban csak gyerekek közelében használja a varázserejét, Poppins könnyen meg tudja magyarázni a varázshasználatát. Az egyetlen felnőtt, aki tanúja a varázslatos cselekedeteinek, Mary Albert bácsikája (aki valószínűleg maga is a varázsvilágból származik) és Bert. Bert maga is valószínűleg egy kvibli, ami megmagyarázná, hogy miért nem varázsol, de miért nem tűnik meglepettnek Mary varázslathasználata miatt, és ez a foglalkozásával összefüggésében is értelmet nyer - alkalmi munkákat végez rossz fizetésért.

6. Dumbledore, maga a halál

Az utolsó Potter részek során egy történettel találkozunk a történetben: "A három testvér története", amelynek középpontjában a Peverell testvérek mítosza áll. A mesében a három varázsló testvér mindegyike különböző módokon próbálja kicsalni a Halált a neki járó összegből.

Sok rajongó a három testvér mindegyikét Voldemort, Piton és Harry történeti ívéhez hasonlította. Voldemort a legidősebb testvér történetét idézi, aki azt hiszi, hogy hatalmas varázserővel legyőzheti a Halált, de végül saját önhittsége miatt kudarcot vall. Piton a középső testvért képviseli, akit felemészt az elveszett szerelem, Lily Potter miatti gyász. Végül a legfiatalabb testvért Harry testesíti meg, akinek sokáig sikerül elbújnia a Halál elől, mielőtt önként vele tartana, és elfogadná saját végzetét.

Dumbledore sok szempontból úgy is felfogható, mint aki a meséből a Halált képviseli. Ő birtokolta egy időben mindhárom Halál ereklyéjét, ő adta Harrynek a legfiatalabb Peverell testvér láthatatlanná tévő köpenyét, ő volt legalábbis részben felelős Voldemort és Piton haláláért is, és ő az a karakter, aki köszönti Harryt, amikor az "meghal" és a King's Cross pályaudvarra kerül.

Bár valószínűleg soha nem kapunk tényleges megerősítést az elméletre, maga Rowling odáig ment, hogy azt mondta, ez a kedvenc elmélete, és hogy "ez egy gyönyörű elmélet, és illik rá".