Ma lenne 44 éves Heath Ledger, a színész épp karrierje csúcsán volt, amikor tragikus hirtelenséggel itt hagyott minket. Pályafutása során számos filmben alakított emlékezeteset, de természetesen mind közül a legtöbben az utolsó nagy szerepére, Jokerre emlékeznek. Most elmesélünk néhány sztorit és érdekességet róla, amelyekről talán még sosem hallottál vele kapcsolatban, galériánkban pedig képekben mutatjuk be a pályafutását.

1. Bár azt mindenki tudja, hogy A sötét lovagban ő alakította Batman leghíresebb ellenfelét, Jokert, azt már kevesebben, hogy néhány évvel korábban nem sok választotta el attól, hogy a Marvel univerzum egyik legnépszerűbb hősének bőrébe bújjon. 2002-ben már elég nagy névnek számított Hollywoodban, így őt is megkeresték az akkor készülő Pókember főszerepére. Ám ő végül visszautasította a lehetőséget.

2. Tehát 2002-ben már befutott színésznek számított ennek megfelelő gázsival. De ahogy sok más sztárjelöltnek, neki is piszok nehezen indult be a karrierje. Olyannyira, hogy mikor végre megkapta első szerepét, már csak alig 150 dollár volt a zsebében.

3. Heath Ledger nem volt egy agresszív figura, de mégis előfordult néhány baleset a környezetében. Az egyik ilyen alkalommal a Lovagregény forgatása során épp a lovagi torna egyik mozdulatát imitálta egy seprűnyéllel, amikor egy rossz mozdulattal egyszerűen kiverte a rendező, Brian Helgeland egyik fogát.

4. De volt egy másik hasonló eset is a pályafutásában. Amikor a Túl a barátságont forgatták, az egyik csókjelenetben túl hevesen hajolt oda partnere, Jake Gyllenhaal arcához. Ezzel kis híján eltörte színésztársa orrát, de szerencsére végül nem történt nagy baj.

5. Heath Ledger nagyon komolyan vette Joker megszemélyesítését. Ezért arra is engedélyt kapott, hogy a filmes szokásokkal ellentétben ne egy hivatásos sminkes és maszkmester, hanem ő maga tervezze és alkossa meg Joker mára jellegzetessé vált sminkjét. Ezzel is csak még jobban el tudott mélyülni a karakter megformálásában.

6. És, ha már Joker. Heath Ledger kétségtelenül maradandót alkotott a szerepben, amit a szakma is maximálisan elismert. Jól mutatja ez, hogy ezért a szerepért nem kevesebb, mint 32 különböző díjra jelölték, köztük az Oscar-díjjal, a Golden Globe-bal vagy a BAFTÁ-val.

7. Még mindig Joker, és még mindig a díjak. Ő volt az első színész, aki egy szuperhősmoziban nyújtott alakításért Oscar-díjat kapott. De ma már nem ő az egyetlen, aki Joker megformálásáért megkapta ezt az elismerést. Azóta Joaquin Phoenixnek is szobrocskát ért, hogy életre keltette az őrült bohócot.

8. És még egy utolsó érdekesség Jokerrel kapcsolatban: A sötét lovagban van egy jelenet, ahol Joker ápolónőnek öltözve szökik meg egy kórházból. Ha közelebbről szemügyre vesszük az öltözékét, az azon szereplő névkártyán a Matilda név szerepel, nem véletlenül: így hívják Heath Ledger lányát.

9. De nem csak a színészkedésben volt kivételes tehetség. Még jóval azelőtt, hogy hollywoodi világsztárrá vált volna, gyerekkorában megnyerte a nyugat-ausztrál junior sakkbajnokságot. Akkor még nem sokan hitték volna, hogy később a színészet felé fordul.

10. Végül, de nem utolsósorban, halála után szülővárosában az ausztráliai Perth-ben róla nevezték el a színházközpont legnagyobb előadótermét. Ennek megnyitóján a vendégek megnézhették Heath Ledger Oscar-díját és Joker kosztümjét is.