Jackie Chan 10 legbrutálisabb forgatási sérülését olvasni is fáj

Jackie Chan egy igazi Marvel-hős lehet, aki Rozsomák-féle gyógyító képességekkel rendelkezik. Másképp nem lehet megmagyarázni, hogyan élte túl a harcművészeti filmsztár karrierje során elszenvedett számos csonttörő sérülést, amelyek közül sokat a rajongók és az olyan hírforrások, mint a The Guardian is megörökítettek.

Manapság sok színész csinálja a saját kaszkadőrmutatványait, de csak nagyon keveseknek lenne bátorsága nekivágni azoknak a dolgoknak, amiket Jackie Chan az évek során véghezvitt.

Mindazonáltal Chan túlélt mindent, azzal együtt is, hogy egy csomó olyan ütést kapott, amely valószínűleg megölné az átlagembert. Valamilyen okból kifolyólag az évek múlásával mindig visszatért, hogy még többet csináljon nyaktörő mutatványaiból. A színész halálos kaszkadőr napjai talán már véget értek, de büszkén tekinthet vissza karrierjére, tudván, hogy túlélte a legrosszabbakat is.

#10

80 Istenek fegyverzete  (1986)

(4) (2)

akció | kaland | vígjáték

A kalandor és kincsvadász Jackie veszélyt nem ismerve megszerzi az istenek fegyverzetének egy darabját a sivatag ősi városából. A fegyverek őrei azonban nem adják könnyen a... több»

Jackie Chan az Istenek fegyverzete forgatásán szenvedte el leghírhedtebb halálos (is lehetett volna típusú) sérülését. A jugoszláviai forgatás során Chan egy sziklafalról egy fára ugrott. Úgy érezte azonban, hogy a felvétel nem volt elég gyors, ezért másodszor is megismételte, katasztrofális következményekkel. Chan végül egyenesen a hátára esett, és beverte a fejét egy sziklába, ami egy csontdarabot feljuttatott az agyába. A füléből bőségesen ömlött a vér, és Chan veszélyesen közel került a halálhoz. Ha nem érkeznek időben a mentők, az 1987-es film lett volna az utolsó filmje.
#9

79 Rendőrsztori  (1985)

(8) (2)

akció | krimi | thriller | vígjáték

Egy hongkongi rendőrtisztnek tisztáznia kell a nevét, miután egy drogbáró, aki után nyomoz, csapdát állít neki, ami miatt gyilkossággal gyanúsítják meg. több»

Ez az 1985-ös akciófilm-klasszikus a forgatás kezdetétől egészen az utolsó jelenetig tele volt sérülésekkel. A leghírhedtebb, amikor Chan leugrik egy erkélyről, megragad egy oszlopot, majd átesik egy üvegtetőn. Miközben lecsúszott az oszlopról, Chan áramütést, égési sérüléseket szenvedett a kezén, eltört az ujja, számos vágást szerzett, valamint megsérült a medencecsontja és a csigolyája. Hogy hogyan sikerült ezt megúsznia, azt csak találgatni lehet, de az szinte biztos, hogy az adrenalinnak sok köze volt hozzá.
#8

72 A halál keze  (1976)

(2)

akció | dráma

Miután egykori tanítványtársuk megöli mesterüket, Yun Fei és Cheng megfogadják, hogy bosszúhadjáratukkal helyreállítja a shaolin templom becsületét.

A fejsérüléseken nincs mit nevetni. Megfelelő orvosi kezelés nélkül krónikus problémákhoz vagy akár halálhoz is vezethetnek. Jackie Chan az egyik legsúlyosabb sérülését A halál keze forgatásán szenvedte el, amikor leugrott egy teherautóról, és lefelé menet beverte a fejét. Mielőtt a sérülést teljesen kiheverte volna, másodszor is megismételte az ugrást, majd egy órára elájult. A kínzóan fájdalmas sérülés annyira súlyos volt, hogy John Woo rendező meg volt győződve arról, hogy Chan haldoklik. Nem ez lenne az első alkalom, amikor az akciósztár közel kerülne a halálhoz, miután túl keményen megütötte a dinnyét.
#7

78 A nagy balhé  (1983)

(1)

akció | vígjáték

Kínában, az 1900-as évek elején járunk. A haditengerészet tehetetlenül nézi egy csempészbanda kalózkodását - az ördögi Lo vezette renegátok rettegésben tartják az egész... több»

Chan egyik legvisszataszítóbb sérülése A nagy balhé forgatásán történt az óratorony harcjeleneténél. Channek sikerül kijutnia az óratoronyból, ahol kénytelen az életéért kapaszkodni az óra egyik mutatójába. Amikor elveszíti a kapaszkodót, egyenesen lezuhan két rongytetőn keresztül, és a földön landol. Chan kétszer is megcsinálta a mutatványt, de nem volt elégedett az eredménnyel. A harmadik kísérlet fájdalmasnak bizonyult, amikor egyenesen a nyakára érkezett, és majdnem eltörte azt. Csodával határos módon nemcsak túlélte, de a szerepében maradt, és befejezte a jelenetet.
#6

akció | kaland | krimi | thriller | vígjáték

Jackie Chan egy Kondor fedőnevű titkos ügynököt alakít, akinek feladata: megtalálni a nácik aranyát. Ada (Carol Cheng), az Egyesült Nemzetek képviselője és Elsa (Eva Cobo) lesz... több»

Az amerikai közönség ezt a filmet az alcíme alapján ismerte, de a Kondor akció valóban az egyik legbrutálisabban fájdalmas mutatványt tartalmazta, amely Jackie számára rosszul sikerült. Miközben egy hosszú láncon lógott egy földalatti náci erődítményben, Chan véletlenül elvesztette a fogását, és lezuhant. A becsapódás olyan kegyetlen volt, hogy eltörte a szegycsontját, ami tiszta kínszenvedés lehetett. Az elrontott mutatvány teljes egészében látható a Kondor akció befejező részében, és hátborzongató látványt nyújt. Mégis, Chan veszélyes filmekben végzett munkája végül számos mainstream filmes bunyós szekvenciát inspirált.
#5

75 Rendőrsztori 3.  (1992)

(1)

akció | krimi | thriller | vígjáték

Hong Kongi kábítószerkereskedők óvszerekbe csomagolva csempészik át a drogot a kínai határon. A rendőrség mindent egy lapra tesz fel, hogy véget vessen az ügynek: el kell kapni... több»

A Rendőrsztori utolsó felvonásában Jackie egy vonat tetején harcol a gengszterekkel, amikor egy rúd középtájon találja el, és megpördül, majdnem arccal előre egy álló helikopter lapátjainak csapódik. Egy elrontott felvételen megragadta az oszlopot, de a vonat tetején lévő helikoptert nem tudta kikerülni. Az ebből eredő ütközés a bal vállán találta el, és hatalmas károkat okozott. Az oszlopon lógva maradt, amíg a mentőcsapatoknak sikerült leszedniük, és ekkor derült ki, hogy a vállizma darabokra szakadt.
#4

akció | krimi | thriller | vígjáték

Kevin Chan hiába halmoz sikert sikerre, hiába füleli le az egyik legjelentősebb kábítószer-kereskedőt, Chu Taót, mégsem dicséret fogadja a közlekedésrendészeten. És ha mindez... több»

A csonttörő eredeti Rendőrsztori folytatásának is megvoltak a maga nehézségei Chan számára. Egy jelenet során, amikor Chan átugrik egy sor buszon, végül egy üvegablakon ugrik át, amelyet a kaszkadőrcsapat biztonsági üveggel helyettesített. Sajnos Chan rosszul mérte fel az ugrást, és végül egy valódi üvegablakon ugrott át. Az ebből eredő sérülések súlyosak voltak, többszörös zúzódásokkal a nyakán, a kezén, a karján és az arcán. Ez tette szükségessé, hogy a színész a film hátralévő részében kötést viselt az arcán.
#3

84 Balhé Bronxban  (1995)

(4) (13)

akció | krimi | thriller | vígjáték

Keung a bácsikája menyegzőjére érkezett Hongkongból New Yorkba. És ha már ott van, a nászút idejére szíves örömest beáll helyettesíteni a bronxi kiskereskedésbe. Amikor a... több»

Az amerikai közönség Jackie Chant a Rumble In The Bronx/Balhé Bronxban című nagy sikerű filmje során ismerte meg igazán, amely viszont elindította rendkívül jövedelmező amerikai filmes karrierjét. A New York Cityben játszódó vicces vígjátékok és az akciójelenetek szerethető keveréke azonnal sikert aratott, és vele együtt jöttek a klasszikus forgatási sérülések, amelyek számos tengerentúli filmjét áthatották. A leghírhedtebb az a jelenet volt, amikor Chan felugrik egy légdeszkára, és pont rosszul landol, így eltörik a bokája. A stáblista végén látható az elrontott mutatvány, amely teljesen gyötrelmesnek tűnik. Chan a szokásokhoz híven gipszet rakatott rá, majd lefedte, hogy úgy nézzen ki, mint egy tornacipő, így folytatni tudta a forgatást.
#2

82 Részeges karatemester  (1978)

(25) (3)

akció | vígjáték

Wong Fei-hungot apja alkoholista nagybátyjához küldi, hogy tisztességet tanuljon és harcos váljon belőle. A bácsika azonban brutálisan bánik a tanítványaival, Fei-Hong ezért... több»

Chan majdnem elvesztette az egyik szemét ebben az 1978-as kung-fu klasszikusban a Hwang Jang-Lee színésszel való küzdelem során. Miután kapott egy magas rúgást a fejére, Chan szupraciliális gerince összetört, ami gyakorlatilag eltörte a szemgödrét, és majdnem a szemébe került. Ha nem avatkoznak be időben, Chan biztosan elvesztette volna a szemét, méghozzá véglegesen. Nem ez volt az egyetlen sérülés, amit a film forgatásán szenvedett el. A szemöldöke is felszakadt, ami maradandó heget hagyott rajta.
#1

79 Rendőrsztori  (1985)

(8) (2)

akció | krimi | thriller | vígjáték

Egy hongkongi rendőrtisztnek tisztáznia kell a nevét, miután egy drogbáró, aki után nyomoz, csapdát állít neki, ami miatt gyilkossággal gyanúsítják meg. több»

A közönség igazán átérezte Jackie egyik legfájdalmasabb mutatványának hatását az eredeti 80-as évekbeli Police Story/Rendőrsztori című akciófilm-klasszikusban. A jelenetben két rosszfiúval harcol, akik átdobják egy korláton, ami után átesik egy rácson, és egyenesen a földbe csapódik. A jelenetet párnázás vagy szőnyegek használata nélkül csinálták, ami egyenesen brutális látvány. A befejező jelenetben egy nem túl lelkes, de még mindig nagyon is élő Jackie-t láthatunk, amint a fájdalmas esés után magához tér, és befejezi a felvételt.