Kevés olyan legendája van Hollywoodnak, mint James Dean, aki 92 évvel ezelőtt éppen ezen a napon született. Ő volt az '50-es években a vad fiatalság megtestesítője, imádták a nők. Ám épp csak beindult a fényesnek ígérkező karrierje, amikor tragikus hirtelenséggel, nagyon fiatalon elragadta a halál. Mind az élete, mind a halál körül több titokzatosság van.

Farmernek született

James Byron Dean 1931 februárjában született Indiana Marion nevű városkájában. Apja fogtechnikus volt, de nem szerette a munkáját, ezért inkább vásárolt egy farmot, ahol bikákat kezdett tenyészteni. A terv az volt, hogy a finom steakért jó pénzért eladhatja majd az állatokat az éttermeknek. Csakhogy a gazdasági világválság még bőven éreztette hatását és az embereknek nem volt pénze ilyen drága ételre, így hamarosan a farm is becsődölt.

A család visszaköltözött Marionba, ám nem sokkal később végül Santa Monica felé vették az irányt. Mindeközben a kis Jamest az anyja tanítgatta, verseket olvasott neki és bíztatta, hogy kartondobozokból rögtönzött otthoni színpadán játékbabákkal tartson neki előadásokat. Valószínűleg ez indíthatta el a színészet felé vezető úton.

Fiatalon elveszítette édesanyját

Nem meglepő, hogy James Dean és az édesanyja között igen szoros kapcsolat volt. Ezért is érte talán még nagyobb tragédiaként, amikor az édesanyja 1940-ben méhrákban elhunyt. Már évekkel korábban diagnosztizálták nála a betegséget, de az apja sehogy sem tudta, hogyan kezelje a helyzetet, hogyan mondja el a fiának, hogy az anyja halálos beteg. James Dean az anyai nagyapjával és az édesanyja koporsójával együtt vonatozott haza Marionba.

Előbb itt folytatta tanulmányait, miközben a nagyapja farmján is keményen dolgozott. Az istállóban rögtönzött színpadot épített és ott tartott képzeletbeli előadásokat, majd leheveredett a terménybe pihenni.

A gimnáziumot 1949-ben végezte el, majd Kaliforniába költözött. Ekkoriban igen feszült volt a kapcsolata édesapjával, mivel ő a színészetet választotta, míg apja az egyetemet erőltette volna.

UCLA és az Actors Studio

Végül a UCLA-re iratkozott be, ahol drámaszakos hallgató lett. Első ízben ekkor lépett a kamerák elé is a lent látható Pepsi-reklámban szerepelt egy évfolyamtársa tanácsára. Mikor visszatért az egyetemre, szerepet kapott a Macbeth-ben. A drámatanára, James Whitmore azt tanácsolta neki, hogy inkább költözöttön New Yorkba, ott jobb eséllyel válhat belőle színházi színész. Így is tett és jelentkezett a legnevesebb színi tanodába, az Actors Studióba. Itt több lépcsős meghallgatáson kellett résztvennie, de ezt sikerrel tette és hazaküldött levelében már büszkén jelenthette be, hogy ő is a legnagyobb színházi iskolának a tanulója lett.

Az első filmes szerepek

A Pepsi-reklám után már egyre jobban vonzotta a mozi világa. Az első beszélő szerepe egy helyi sorozat egyik epizódjában volt. Az '50-es évek elején kisebb epizódszerepeket kapott könnyen felejthető filmekben. Közben, hogy fenn tudja tartani magát, a CBS stúdiónál parkolóinasként is dolgozott. Így ismerkedett meg Rogers Brackett ügynökkel, akivel jó barátságba kerültek. Brackett felkarolta és még szállást is adott neki. Általa kapta meg első főszerepét is a Broadwayn.

A nagy mozis áttörés végül 1955-ben jött el. Ekkor kapott szerepet az Édentől keletre és Az óriás című filmekben. De a leghíresebb alakítását is ebben az évben nyújtotta, ő volt a főszereplője a Haragban a világgal című mozinak.

Szerelmek és pletykák

James Dean szerelmi életéről elég sok pletyka és találgatás keringett már akkoriban is, de halála után még inkább. Azt mondták, hogy a karrierje építése érdekében folyamatosan kereste az olyan sztár színésznők társaságát, mint Judy Garland, Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe. Végül Pier Angeli színésznőt vette feleségül, de ez sem tartott sokáig. Bár kapcsolatuk szinte mesébe illő volt, végül elváltak, mert a színész úgy érezte, hogy a házasság csak korlátozza.

Voltak azonban olyan pletykák is, miszerint James Dean valójában meleg volt. Ennek alapját valószínűleg az adta, hogy 1954-ben szerepelt egy színdarabban, ahol egy meleg férfit alakított. Egyes források szerint azonban nagyon nem érezte jól magát ebben a szerepben.

Mások viszont arról pletykáltak, hogy valójában soha nem is volt testi kapcsolata Pier Angelivel, sőt, előszeretettel járt egy kelet-hollywoodi szexklubba is. Egyszer állítólag egy interjúban elárulta, hogy azzal úszta meg a katonai sorozást, hogy megcsókolta az orvost.

Az elátkozott Porsche

James Dean a színészet mellett egy másik szenvedélyének is hódolt: az autóversenyzésnek. Mivel a szerepei után valósággal dőlt a pénz, több autót is vásárolt és ezekkel hivatalos versenyeken indult. 1955-ben három futamon is rajthoz állt és dobogós helyezéseket ért el.

Egy forgatás miatt aztán fel kellett hagynia a versenyzéssel, mivel a stúdió szerződésébe foglalta ennek tilalmát. Még a céges autóját is elvették, mert túl gyorsan hajtott a környéken. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy 1955. szeptemberében vásároljon egy Porsche Spyder 550-t. A rendező kitiltotta a stúdióból, mert attól tartott, hogy a sportkocsival még megöl valakit a stábból.

Ebben nem lett igaza, viszont mikor szeptember 30-án James Dean az autóval elindult egy újabb verseny helyszínére, bekövetkezett a tragédia. Egy kereszteződésben kihajtott elé egy másik autó és frontálisan ütköztek. Míg a vele utazó szerelője az ütközéstől kirepült a kocsiból és túlélte a balesetet, James Dean bent ragadt és halálra zúzta magát a roncsban.

A Porsche-t később kiállították, de egy nap lecsúszott az állványról és ráesett egy nézőre. Az autóból kiszerelt alkatrészek új tulajdonosai közül többen is súlyos autóbaleseteket szenvedtek, voltak, aki meg is haltak, ezért gondolják, hogy a Porsche-n átok ült. Az autó holléte egyébként a '60-as évek óta rejtély, nyomtalanul eltűnt.