Már csak hónapok kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Josie Rourke filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 6 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Hamarosan a mozikban a jövő évi Oscar egyik legnagyobb várományosaként emlegetett Két királynő, melynek két sztárját szinte biztosan látni fogjuk jövőre a legjobb női főszereplők mezőnyében.

A produkciót Beau Willimon forgatókönyve alapján Josie Rourke rendezte (National Theatre Live: Les Liaisons Dangereuses, The Vote), míg a főbb szerepeket Margot Robbie, Saoirse Ronan, Guy Pearce, David Tennant, Richard Price, Maria-Victoria Dragus és Martin Compston alakítják.

Íme tehát 6 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A film egyik jelenetében találkozik Erzsébet és Mária királyné, azonban a valóságban sosem találkoztak személyesen, viszonyuk a levelezésre korlátozódott. A jelenet felvétele Ronan első, míg Robbie utolsó forgatási napjára esett.
  • A Mária, skót királynő a második olyan film, melyben Saoirse Ronan egy olyan karaktert alakít, akit korábban már Vanessa Redgrave is eljátszott. Redgrave az 1971-es Mária, a skótok királynőjeben alakította Stuart Máriát. Hasonló volt a helyzet a 2007-es Vágy és vezeklésben, melyben Ronan Briony Tallis fiatalkori, Redgrave pedig a karakter időskori szerepét játszott.
  • Margot Robbie a második ausztráliai színésznő, aki eljátszotta I. Erzsébet királynőt. Az első Cate Blanchett volt az 1998-as Elizabethben, de 2007-ben az Elizabeth: Az aranykorban ismét magára öltötte az uralkodónő szerepét.
  • Saoirse Ronan és Margot Robbie a legrangosabb filmfesztiválok esélyesei voltak 2018-ban a legjobb színésznő kategóriában, beleértve az Oscart is. Míg Ronant a Lady Birdért, Robbie-t az Én, Tonyáért jelölték az Akadémia aranyszobrára.
  • A film stábjában számos díjnyertes szakember található: Alexandra Byrne jelmeztervező (Oscar-díj), Jenny Shircore haj és make-up tervező (Oscar-díj), Chris Dickens vágó (Oscar-díj), James Merifield production designer (Emmy-díj), John Mathieson operatőr (BAFTA).
  • Különlegesen kiérlelelt alakítást várhatunk Saoirse Ronantól a Mary Queen of Scots címszerepében: a most 24 éves, háromszoros Oscar-jelölt színésznő ugyanis már 18 évesen leszerződött a szerepre. „A Working Title (a legsikeresebb brit producercég – a szerk.) már nagyon régen meg akarta csinálni ezt a filmet, de csak én voltam meg azonnal, a forgatókönyvírót és a rendezőt még évekig keresték – mesélte Saoirse a Boston Heraldnak. – Ezalatt alaposan rákészültem a szerepre, rengeteget olvastam meg gondolkoztam arról a korszakról, és persze minden évben azt reméltem, hogy na most végre nekiállunk forgatni. Úgy érzem, különleges lett a film, mert Stuart Mária emberi oldalát mutatjuk meg, tehát nem történelmi illusztrációt készítettünk. Arról szól a filmünk, hogy ez a rendkívüli személyiség milyen volt a magánéletben és milyen a politikában, és a kettőt hogyan tudta összepasszítani. Bízom benne, hogy a közönség jól fogja fogadni, hiszen a Netflixen nagyon sikeres a The Crown, rengeteg díjat kapott meg tele van kommentekkel az internet ezzel a sorozattal kapcsolatban.” (A netes filmcsatorna 2016-ban indult saját gyártású sorozata II. Erzsébet magánéletét dolgozza fel. – a szerk.) (UIP-Duna)

Hazai premierdátum: 2019.01.31.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: