A frissen bemutatott Han Solo-filmről végre befutottak szépen sorjában a magyar kritikák is – amelyek közül egy-kettőn érződik, hogy értékeli ugyan a film kísérletét arra, hogy maradandót alkosson, és nem pontozza le teljesen, de csalódások száma jóval nagyobbnak tűnik, mint az elégedett kritikáké.

Ami talán nem is olyan meglepő: a szoros határidőkkel és számos forgatási nehézséggel küszködő stábnak igen magas lécet kellett megugrania ahhoz, hogy Han Solo karakterének eredettörténetét izgalmassá, eredetivé, a Star Wars-univerzumba passzolóvá tegyék, és keríteni kellett ehhez egy olyan színészi karaktert is, aki képes elhomályosítani az egyik legismertebb férfiarc emlékét: Harrison Fordét. Márpedig ezt a feladatot csak úgy lehetett volna kivitelezni, ha mindenki pontosan tudja, mit akar.

A Solo: Egy Star Wars-történet jelenleg 74 ponton áll a Mafabon, vagyis nem aratott osztatlan tetszést a nézők körében sem. A fiatal Han Solo kalandjairól úgy nyilatkozik a közönség, hogy kilóg a sorból, nem hozza a Star Wars hangulatát, illetve bírálják a Disney szerepét a dologban (vagyis azt a szemmel látható tényt, hogy a gazdasági szempontok sokszor dominálják a projektet az eredetiség és az alkotás kárára) – ám azok, akiknek tetszett, dicsérik a film látványvilágát, a történet fordulatosságát és eredetiségét, és elégedettek a színészi teljesítményekkel. A kérdés persze az - és ez nem most rögtön fog kiderülni -, hogy a film ezzel együtt milyen bevételt hoz majd, illetve hogyan fogunk rá gondolni pár év távlatából.

A hivatalos filmkritikák közül több nem bánt kesztyűs kézzel a filmmel, és igen nagy csalódásnak tartja az előzménytörténetet: többek között a főszereplő Alden Ehrenreich teljesítménye miatt, aki elkerülhetetlen Fordhoz hasonlítani, illetve volt, aki bajosnak tartotta, hogy olyan háttérrészleteket tudunk meg az ikonikus karakterről, amik nem emelnek, inkább tompítanak a fényén – sőt, Soloban végül sokkal több ragadt benne, mint amennyi akár ki is jöhetett volna az alkotókból, így a film kritikáit olvasva inkább rajzolódik ki egy közepesen megúszós, langyosan izgalmas és kényszeredetten megfelelni vágyó film képe, mint egy rettenetesen rosszé vagy egy zseniálisé, ami akár negatív, akár pozitív irányba, de legalább erős érzelmeket vált ki.

A közönség és a szakma véleményét nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy egynek elmegy, de egyetlen egynek semmiképpen sem – a megrögzött rajongók pedig két utat választhatnak maguknak a filmmel kapcsolatban: vagy gyűlölik, vagy örülnek annak, hogy van még egy Star Wars-film.

Ha láttad a filmet, ne felejtsd el megosztani velünk a véleményed!