Kult-kedd: Donnie Darko

Jake Gyllenhaal karrierje az utóbbi években új lendületet vett Az utolsó műszak, a Fogságban és az Éjjeli féreg című filmekben nyújtott emlékezetes alakításainak köszönhetően. De emlékszünk még a 2001-ben mindössze 21 éves színészre a Donnie Darko-ból? E heti kult-rovatunk számos kérdést felvető filmje az ezredfordulót követő években kultikus státuszra tett szert, és történetének egyes elemei a rajongók körében máig vita tárgyát képezik. De mi köze van a filmnek a 9/11-es terroreseményekhez? Hogy alakult a stáb sorsa? Hogy kerül a képbe Seth Rogen?

A történet

Donnie Darko akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a vele, aki megmenti az életét a házukba becsapódó repülőgépmotortól. A bűvöletben egyre elmerülő Donnie meggyőződése, hogy a világ 28 nap múlva megsemmisül.

Bukásnak indult...

Richard Kelly, a Donnie Darko rendezője 26 évesen, még egyetemi hallgatóként forgatta a filmet 4,5 millió dollárból, melyet megelőzően mindössze két rövidfilmet tudott felmutatni (The Goodby Place, Visceral Matters). A viszonylag alacsony költségvetés miatt feszes munkatempót kellett diktálnia, így a forgatás egy hónapot sem vett igénybe. Bár a Donnie Darko remek visszajelzéseket kapott az Sundance független filmfesztiválon, a bemutatását követő hetekben nem tett szert számottevő népszerűségre, és az összbevételei eleinte arra sem voltak elegendőek, hogy visszahozza a költségeit.

9/11: a rossz időzítés

A film kezdeti bevételein az sem segített, hogy néhány héttel a szeptember 11-i terrorcselekmények után mutatták be. Az embereknek egyszerűen nem volt kedvük apokaliptikus témájú filmet nézni, melynek egyik központi eseménye egy utasszállító repülőgép lezuhanása. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Donnie Darko bevételei alig haladták meg a fél millió dollárt. De a terrorcselekmények más módon is hatottak a filmre. A Donnie Darko plakátján eredetileg Arabic betűk szerepeltek volna (akárcsak a filmben), de ezt az alkotók a kevésbé ellentmondásos és a legtöbb plakáton alkalmazott Trajan betűtípusra cserélték le.

Az inspiráció

Kelly bevallottan Terry Gilliam és Peter Weir filmjeinek hatására kezdett el rendezéssel foglalkozni, ami jól érezhető a Donnie Darko-n is. Gilliam alkotásainak visszatérő motívumai az időutazás és az alternatív valóságok (Időbanditák, 12 majom), a Brazil paranoiás főhőse pedig egyértelműen rokonítható Darko karakterével. Hasonló rokonság fedezhető fel Weir filmjeivel is (Truman Show), melyekben gyakorta hangsúlyos szerepet kapnak a rejtélyes előjelek és az egzisztenciális rettegés.

Kik azok a Gyllenhaal-testvérek? És Seth Rogen?

A Donnie Darko nem csak Richard Kelly karrierjének mérföldkövét (és úgy tűnik, csúcsát is) jelentette, ugyanis ezzel a filmmel került be a hollywoodi köztudatba Jake Gyllenhaal és nővére, Maggie Gyllenhaal is. Eddigi karrierjük során mindkettőjüket egy-egy alkalommal jelölték Oscar-díjra. Nem érdemes megfeledkeznünk arról sem, hogy napjaink egyik legnépszerűbb vígjátékszínésze, a 2001-ben 19 éves Seth Rogen ezzel a filmmel debütált a nagyvásznon. Drew Barrymore is sokat köszönhet a filmnek, aminek nem csak szereplője, de Flower Film nevű produkciós cégén keresztül producere is volt.

A kult-státusz

A kritikusok lelkesen fogadták a misztikus thrillert, melynek köszönhetően látogatók újabb hulláma volt kíváncsi a filmre. A Donnie Darko számos kérdést felvető narratívájáva remek alapot szolgáltatott arra, hogy a rajongók ne csak egymás között beszéljék meg a látottakat, de ismerőseiknek is ajánlják a filmet. A film 2002-es DVD megjelenését követően kiváló eladási mutatókat produkált, így a Newmarket Films 2004-ben kiadta a rednezői változatot is, mely több mint 10 millió dolláros bevételre tett szert. 2003-ban a rendező The Donnie Darko Book címmel könyvet is meglejentetett a filmről, melynek előszavát Jake Gyllenhaal írta. Ezt követte 2009-ben a film Blu-ray változata, mely az eredeti és a rendezői változatot is tartalmazza a stáb audiokommentárjai mellett.