Larry Hagman nem csak nekünk, magyaroknak égett be örökre az emlékezetünkbe, mint egy texasi olajcég gátlástalan vezetője, de nagyjából az egész világnak. A színész kétségtelenül a Dallasnak köszönhette, hogy világhírnévre tett szert. Larry Hagman immár lassan tíz éve nincs köztünk, mi pedig most elmeséljük, hogyan is vált a Dallas imádva utált Jockey Ewingjává.

Már gyerekként is a Dallasra készült

Larry Hagman 1931-ben született a texasi Fort Worth-ben, ami Dallas külvásorának is tekinthető. Édesanyja színházi színész volt, aki számos Broadway darabban szerepelt, édesapja pedig ügyvéd, akinek többnyire dallasi olajmilliomosok voltak az ügyfelei. És bár szülei öt éves korában elváltak, de így is egészen fiatalon beleshetett abba a világba, amiben később a Dallas című sorozatban szerepelnie kellett. Saját bevallása szerint azokból az üzletemberekből merített ihletet Jockey megformálásához, akikkel apja révén kisgyermekként is találkozott.

Iskoláról iskolára járt, köztük több katonai iskolával

Larry Hagman nem tartozott a mintadiákok közé. Gyermekévei során számos iskolában megfordult, de huzamosabb ideig egyikben sem ragadt meg. Elmondása szerint többször is előfordult, hogy az iskola kifejezett kérésére távozott, bár azt nem árulta el, hogy miért kértek tőle ilyesmit. Amikor visszatért Texasba, végül elvégezte a Weatherford High Schoolt, majd beiratkozott a Bard College-be, de később azt is otthagyta. Érdekesség, hogy több katonai iskolába is beíratták, de ezekben sem maradt meg sokáig.

Édesanyja révén kapta első színpadi főszerepét

Az ’50-es évek elején a dallasi Margo Jones közszínházban kapta első szerepeit, illetve ebben az időben nagy cégeknél volt gyakornok. Ám az édesanyja jóvoltából kapott egy főszerepet a South Pacific egy londoni társulatánál, így öt évre Angliába költözött, ahol négy évig a légierőnél is szolgált. Ekkor már a színjátszás volt az elsődleges a számára, így végül visszatért Amerikába, ahol a ’60-as évekelejére elfoglalt színházi színésszé vált. New Yorkban élt és apró szerepekben immár a TV-ben is feltűnt kisebb helyi sorozatokban.

A hollywoodi áttörés

Larry Hagman 1964-ben került Hollywoodba, ahol végül rátalált a szerencse, méghozzá egy elsőre igen jelentéktelennek tűnő szerep miatt. Ő alakította a tolmácsot a Bombabiztos című atomháborús drámában, amelyben Walter Matthau és Henry Fonda oldalán játszhatott. Nem sokkal később kapta meg azt a szerepet, ami aztán ténylegesen elindította a világhír felé vezető úton. Ő játszhatta el Tony Nelson, az űrhajós szerepét az I Dream of Jeannie című komédia sorozatban. Az űrhajós talál egy lámpást, benne egy csinos, de olykor rém bosszantó szellemmel, akit Barbara Eden alakított. Larry Hagman ebben megmutatta komikus oldalát, bár igazából ennek a sorozatnak sem ő volt az igazi főszereplője. Ám hamarosan eljött az idő, amikor ő vihetett el a hátán egy sokkal nagyobb sorozatot.

Több filmes és TV-s mellékszerep után megérkezett a Dallas

A színész Tony Nelson szerepe után is több sorozatban szerepelt, de ezekben is rendre mellékszereplő maradt. A mozis vonalat pedig olyan alkotások jelentették karrierjében, mint A sas leszállt vagy a Superman. Utóbbival egy évben, vagyis 1978-ban kapta meg azt a szerepet, ami végül egész életére összeforrt a nevével. Ő játszhatta le Jockey Ewing (az eredeti névadás szerint J.R. Ewing) szerepét az akkor indult szappanoperában, a Dallasban. Egy olyan gátlástalan üzletembert kellett megformálnia, aki a szakmai sikerei érdekében nem fél akár a saját családját és szeretteit is a háttérbe szorítani, sőt, ha kell, át is gázol rajtuk a saját céljai elérése érdekében. Olyan hitelesen és utálatosan keltette életre Jockeyt, hogy a világszerte mindenfelé vetített sorozat rajongói egyszerűen imádták gyűlölni őt.

A TV-történelem legnagyobb talánya

A Dallas 1978-tól 1991-ig futott és rengeteg fordulatot tartogatott. Mind közül az egyik legnagyobb a harmadik évad végén érkezett el, amikor egy titokzatos támadó lelőtte Jockeyt. A nézőknek egy egész nyarat kellett várnia, hogy kiderüljön, Jockey túlélte-e a támadást és egyáltalán ki volt a tettes. Éppen ezért a Who Done It című epizód a amerikai TV-történelem legnézettebb műsorává vált. Egyes adatok szerint 83-90 millió amerikai nézte meg az epizódot. Ezt a rekordot 1983-ban a M.A.S.H. záró epizódja tudta csak megdönteni, de máig a második legnézettebb műsornak számít.

A 2000-es évek és a rák

Jockey Ewing döbbenetes mennyiségű whiskyt ivott meg a sorozatban, de ez elmondható Larry Hagmanről is. A ’90-es években köztudottá vált, hogy alkoholproblémái vannak (bár saját bevallása szerint ez sosem jelentett azt, hogy lerészegedett volna, mindig csak annyit ivott, hogy jobb kedve legyen), ami miatt májzsugort diagnosztizáltak nála. Később daganatot is felfedeztek, ezért májtranszplantáción esett át. 2011-ben ismét a nyilvánosság elé állt, amikor bejelentette, hogy második stádiumú gégerákban szenved. Emiatt meg is műtötték, de 2012 nyarán mielodiszpláziás szindrómát állapítottak meg nála, ami végül 2012 őszére végzetesnek is bizonyult.

A mókás öregúr

Larry Hagman idős évei nagy részét Malibun lévő otthonában töltötte. Az itteniek mókás és habókos öregúrnak írták le, aki imádta a rajongóit. Állítólag, ha valaki autogramot kért tőle, azért cserébe azt kérte, hogy énekeljenek neki valamit vagy meséljenek el neki egy viccet. De voltak más hóbortjai is. Vasárnapoként nem beszélt. Ennek nem volt semmilyen vallási oka, egyszerűen csak így döntött és egy interjúban csak annyit mondott róla, ki kell próbálni, hogy megértsük a dolog szépségét.