Jada Pinkett Smith "olyan nagy fájdalmakkal" és "masszív depresszióval" küzdött, amikor 2011-ben betöltötte a 40. életévét, hogy komolyan fontolgatta az öngyilkosságot, írta meg egy angol sztárpletykákkal foglalkozó lap.

"Nem találtam más kiutat a halálon kívül. Így hát tervet készítettem' - vallotta be az 52 éves, kétgyermekes anya a People címlapsztorijában.

"A hangok azt mondták nekem: "Csak öld meg magad. Nem érsz semmit, senki vagy." Elkezdtem olyan helyeket, sziklákat keresni, ahol balesetnek tűnhet a dolog, mert nem akartam, hogy a gyerekeim azt higgyék, az anyjuk öngyilkos lett."

Végül Jada 25 éves fia, Jaden Smith látta meg anyja szenvedését, és egy beszélgetés során megismertette vele az ayahuasca-t, egy növényi alapú tudatmódosítót, amit a sámángyógyászatban használnak a dél-amerikai törzsek a mai napig.

A színésznő így idézi fel az esetet: "Jaden aznap odajött hozzám, és azt mondta: "Anya, ezt hallanod kell. A barátom apjának volt egy ilyen élménye. Szeretném, ha meghallgatnád. Én meg azt mondtam: "Itt vagyok. Mi az?" És ez megnyitotta a gyógyulás egy teljesen új világát, amiért nagyon hálás vagyok."

Ezek után a Daytime Emmy-díjas producer és egész családja részt vett egy ayahuasca teaszertartáson, amelyet Dél-Amerikában általában egy sámán vezet. A Mátrix filmekből is ismert színésznő így mesél erről:

"Az ayahuasca segített nekem, olyan új, intim kapcsolatot teremtett önmagammal, amilyen eddig még soha nem volt. Az öngyilkossági gondolatok teljesen elmúltak."

Pinkett Smith fiatal korában Prozac-kal kezelte depresszióját és öngyilkossági gondolatait. Ez még az előtt volt, hogy 1994-ben találkozott volna korábbi férjével, Will Smith-szel az NBC szitkomjának, a Kaliforniába jöttem a forgatásán.

"Amint találkoztam Will-lel, teljesen lemondtam a mentális egészségemről' - magyarázta Pinkett-Smith - "Annyira megrészegültem tőle és a kapcsolati dinamikánktól. Tényleg úgy éreztem, hogy meggyógyultam. Ő lett a drogom."

A hollywoodi álompár 2016-ban vált el: "Még mindig próbáljuk kitalálni/helyretenni a dolgokat."- mondta Pinkett Smith a házasságukról - "Nagyon nehéz munkát végeztünk együtt. Egyszerűen csak mélyen szeretjük egymást, és most fogjuk kitalálni, hogy ez hogyan néz ki számunkra a továbbiakban."

A színésznő azt is elmondta, hogy három gyermeke - fia Jaden, lánya Willow és mostohafia Trey - azok, akik 'mély önelfogadásra tanították'.

"Minden porcikámat szeretik" - magyarázta Jada - "A feltétel nélküli szeretet, amit irántam és az apjuk iránt éreznek. És az a személy akarok lenni, aki ezt a feltétel nélküli szeretetet adja neki. És az is, aki megérdemli, hogy kapja tőlük."

A Dey Street Books október 17-én adja ki Pinkett Smith 416 oldalas memoárját, a Worthy című könyvet.