Amikor Hollywoodot még narancsfák borították és a filmipar New Jersey-ben Fort Lee-ben összpontosult, már könyves filmadaptációk születtek.

Az első teljes játékfilmet Victor Hugo Nyomorultak című regényének adaptációjából készítették 1909-ben. Néhány rendező, mint például Alfred Hitchcock, szinte kizárólag adaptált forgatókönyveken dolgozott. Habár vonzó lehet egy előre kidolgozott világot használni a forgatókönyv megírásához, mindig ott lebeg a készítők szeme előtt annak a veszélye, hogy a filmadaptáció rosszabbul sikerül, mint az eredetije. 

A horror rendező, Mike Flanagan számára mindig is másodlagos volt a könyvhűség a saját víziójához képest. Miután két filmet készített Stephen King regények alapján – Álom doktor és a Gerald’s Game – Flanagan elvetette a hűség korlátait, előállt két Netflix mini sorozatával: A Hill-ház szellemével 2018-ban (amely Shirley Jackson novellája alapján készült) és A Bly-udvarház szellemével 2020-ban (amelyhez Henry James novellája szolgáltatta az alapot). 

A mini szériákhoz hasonlóan, Az Usher-ház bukása is rövid, a történet pedig Edgar Allan Poe klasszikus novellája, Az Usher-ház vége alapján készült. 

Az újragondolt történetben Roderick Usher a Fortunato Pharmaceuticals vezérigazgatója, és ikertestvére, Madeline együtt vezetnek egy hatalmas vállalati birodalmat. Roderick múltjából felbukkan egy alakváltó démon, aminek eltökélt célja, hogy megölje a férfi gyermekeit. A természetfeletti lény mellett egy ügyvéd is megjelenik az Usher család életében, akinek feltett szándéka, hogy leleplezze a Fortunato Pharmaceuticals cég mögött húzódó korrupciós hálózatot. 

Flanagan híres arról, hogy rendszeresen ugyanazzal a színészi gárdával dolgozik, ez alól Az Usher-ház bukása sem jelent kivételt. Az előző produkcióiból ismerős arcok között található Carla Gugino, aki Verna szerepében jelenik meg. Kate Siegel (Éjféli mise) Camille L'Espanayeként az Usher vállalat PR-ját vezeti; Henry Thomas (Gerald's Game, pedig Frederick Ushert, az Usher-birodalom örökösét alakítja.

Ha szívesen megnéznéd Az Usher-ház bukása című sorozatot, és rendelkezel előfizetéssel, akkor a Mafab oldalán a “Hol nézheted” szekció alatti Netflix gombra kattintva már kezdheted is!

dráma | horror

Mike Flanagan univerzuma egyre bővül, ezúttal Edgar Allan Poe 1839-ben megjelent, The Fall of the House of Usher című novelláját dolgozza fel a legújabb sorozatában. A horrordráma... több»