Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
79
Filmadatlap
 
28
Szereplők
21
Vélemények
33
Képek
7
Videók
Álom doktor
 
Sabnock Sanatory   2020. 06. 15.

legújabb vélemény

A fene enné meg!Szégyelljék magukat,hogy így eltolták a Ragyogás folytatását!Hiányzik a pörgősség,lendület,dinamika,és könyörgöm,miért a búsképű lovag,miért Ewan McGregor ,aki játsza a főhőst?Sajnos egy közepes,sem nem jó,de nem is nézhetetlen.

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 11. 29.

a nap véleménye

Nem ragyog, de azért szépen csillog!

A Stephen King expresszvonat nem lassít! A kortárs horrorirodalom egyik legnevesebb alakjának írásai 2019-ben is szép számmal adaptálódnak, elég, ha a sorozatok választékát (Mr. Mercedes és a Castle Rock új évadai), valamint a streaming szolgáltatók kínálatát (a Netflix berkein belül bemutatott A magas fűben) vesszük alapul. Ezeken túlmenően pedig a mozis felhozatalra sem panaszkodhatunk: idén kaptunk már remake-et (Kedvencek temetője) és dedikált folytatást (Az – Második fejezet), a legfrissebb mű pedig nemcsak egy teljesen új filmadaptáció King már-már monumentális életművében, hanem az egyik leghíresebb írása, s annak mozgóképes változatából megismert történetének továbbvitele is. Ez az Álom doktor. Úgy gondolom, hogy a Ragyogás című alkotás nem szorul különösebb bemutatásra, főleg a horrorrajongók körében. Mind az 1977-ben publikált könyv, mind az 1980-ban bemutatott Stanley Kubrick-féle filmváltozat igen nagy népszerűségnek örvend, igaz, más-más okból kifolyólag. S nemcsak ezek az alkotások, hanem az őket övező „író kontra adaptáció” civakodás is igencsak híressé vált köszönhetően annak, hogy a legenda szerint King az 1980-as filmet úgy jellemezte, hogy egy gyönyörű Cadillac, csak motor nélkül, s ezen véleményén azóta sem szándékozott változtatni. Persze valahol érthető a „Horrorkirály” rosszallása, ha a hőn szeretett művétől jelentősen eltávolodik egy rendező (még, ha a p... több»


 
Berto49   2019. 11. 08.

a nap véleménye

Folytatás 39 év múlva

Ezt a filmet választottam a nyert mozijegy utalvánnyal, ezúton köszönöm. Mike Flanagan, a horror-specialista megpróbált fából vaskarikát fabrikálni, vagyis egy – szerintem – szószátyár, túlírt, csapnivaló könyv alapján nézhető, jó filmet készíteni. Tegyük hozzá rögtön az elején, hogy tűrhető módon sikerült! Természetesen csak abban az esetben hihető a történet, ha a néző „beveszi” a túlburjánzó fantasy elemeket, amelyek sokkal magasabb szinten jelentkeznek, mint az előzményben. (King majdnem minden művében vannak ilyen szálak, az utóbbi időben azonban jelentősen megerősödtek, dominanciát élveznek.) A „Ragyogás” 39 év után megrendezett folytatásáról van szó, amely nyomokban visszautal a Magyarországon elsőként megjelent Stephen King „opus”-ra. A Kubrick rendezésében készített adaptáció etalon a horrorok között (amelyet a szerző rossznak, műve meghamisításának tartott, olyannyira, hogy ő is elkészítette a saját verzióját), ez némely részében a Kubrick-féle verzió farvizén evez. Nekem ezek a jelenetek tetszettek a legjobban. A túlságosan hosszú játékidő némely jelenetben unalmat produkált, a Jó és a Rossz harca (a végső kimenetel előre láthatósága mellett) közhelyessé sikkadt. Az viszont nagyszerű ötlet volt, hogy az ördögi természetű Kalapos Rose megtestesítőjét a vonzó szépségű Rebecca Ferguson alakította. Az „Igazi Kötés” bandavezére így nem kispályás főgonosz volt. A felnőt... több»

 
HETEDIK   2019. 11. 08.

A 2017-es AZ óta sorra jönnek a jobbnál jobb King filmek, hát ez finoman szólva sem lett az. A legjobb szó rá a gagyi. Ilyesztô vagy feszültséget keltő jelenet még véletlenül sincs benne, mint ha nem is a Ragyogás folytatása lenne. Óriási csalódás!

 
indingo   2020. 02. 16.

Ezerszer jobban tetszett, mint a Ragyogás. Konkrétabb és összetettebb a története, több szálon fut a cselekmény is.

 
dailyfilmsan   2020. 03. 02.

Majdnem 40 év telt el azóta, ami óta kijött a ragyogás, ami kellő képen hideg rázós és ikonikus alkotás lett hogy a készítők mint valami pop-kulturális elemhez vissza-vissza nyúljanak, vagy csak megemlítsék a művet beszélek itt könyvről, vagy a filmről. Most pedig megkaptunk a várva várt folytatást hozzá. A 39 évnyi fejlődés dacára nagyon jól kapcsolódik az Álom doktor atyai elődjéhez. Megmagyaráz sok dolgot, kiegészít és feltár. Profi munka ami kihagyhatatlanná teszi a Stephen King rajongók körében. Szerintem az a film igényes lett nagyon szép desing és kidolgozottság jellemzi. A képi világ mellett pedig még a színész bagázs játéka is hitelesnek bizonyult. Végre rájöhettünk mit is takar a Ragyogás és ez miért kell annyira a háznak bár a gonoszok motivációja nem különösebben hatott meg, bár a módszeres eljárásuktól a vér is kikúszott belőlem. Én élveztem szerintem méltó folytatása a sikertörténetnek, nincs nagy hiányossága pont ezért könnyen nézhető horror.

 
Szilonka   2020. 02. 17.

Remek kis folytatás volt. Örültem, hogy voltak visszaemlékezések az első részre, mintegy fejet hajtva annak nagysága felett.

Ewan McGregor
Ewan McGregor
Rebecca Ferguson
Ewan McGregor
Mike Flanagan
Kyliegh Curran
Violet McGraw
Jacob Tremblay
Rebecca Ferguson
Emily Alyn Lind
Roger Dale Floyd
Ewan McGregor
Cliff Curtis
Ewan McGregor
Ewan McGregor
Kyliegh Curran
Kyliegh Curran
Ewan McGregor
Rebecca Ferguson
Mike Flanagan
Ewan McGregor
Mike Flanagan
Ewan McGregor
Ewan McGregor
Rebecca Ferguson
Ewan McGregor
Carl Lumbly
Carl Lumbly
Mike Flanagan
Emily Alyn Lind
Emily Alyn Lind
Kyliegh Curran
Jacob Tremblay
Sadie Heim
Kk Heim

A film összbevétele 5 600 000 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 63 559 695 forintot termelt. A hazai mozik összesen 41 648 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Mike Flanagan rendező rengeteg időt töltött azzal, hogy képkockáról képkockára tanulmányozza a Ragyogás Panoráma Hotelben játszódó jeleneteit, hogy a filmjében tökéletes hűséggel jeleníthesse meg a szállodát.

(hp)
 

Ewan McGregor egy interjúban elmondta, hogy többször újranézte a Ragyogást a forgatás előtt. A színész bevallása szerint Jack Nicholson hangjából és artikulációjában is inspirálódott, ugyanis úgy vélte, hogy Danny karakterében sok van az apjából.

(hp)
 

A szerepre való felkészülés során Ewan McGregor a Ragyogásban a fiatal Dannyt alakító egykori gyerekszínésszel is találkozott, aki napjainkban biológiatanárként dolgozik.

(hp)
 

Stephen King egy interjúban elmondta, hogy először 1998-ban merült fel a Ragyogás folytatásnak megírása, miután valaki megkérdezte tőle, hogy mi történt Danny karakterével a regényben játszódó eseményeket követően.

(hp)
 

A film főszerepére olyan sztárok is pályáztak, mint Dan Stevens, Chris Evans, Matt Smith és Jeremy Renner, de a rendező választása végül Ewan McGregorra esett, a döntésére pedig maga Stephen King is az áldását adta.

(hp)
 

Ewan McGregor csak két évvel idősebb, mint Danny Lloyd, akik az 1980-as Ragyogásban alakította Danny Torrance karakterét.

(hp)
 

A varázsló/bohóc Mysterio Stephen King bevallása alapján a Pókember képregények egyik népszerű gonosza után kapta a nevét.

(hp)
 

Az Álom doktor a 2017-es Stephen King adaptáció, az AZ hatalmas anyagi sikere után kapott csak zöld utat a Warnertől.

(hp)
 

Az azonos című Stephen King regény 36 évvel az 1977-es Ragyogást követően került a könyvesboltok polcaira.

(hp)
 

Az Álom doktor forgatása 2018. szeptemberében kezdődött meg Georgia államban. A forgatási helyszínek: Atlanta, St. Simons, Fayetteville Covington, Canton, Midtown, Stone Mountain, Porterdale. A munkálatok 2018. decemberében értek véget.

(hp)
 
A Stephen King-rajongók élvezni fogják a látványvilágot, a karaktereket és a senkiével nem összehasonlítható atmoszférát. több»
 
Az Álom doktor ugyan nem tud felnőni a Stanley Kubrick által készített klasszikushoz, folytatásként mégis abszolút helytáll. több»
 
A film komótosan meséli el a történetét, de ez nem azt jelenti, hogy ne osztaná fel tökéletesen a játékidejét. A kulcsjelenetek ott következnek, ahol várjuk őket, és a köztes idő sem telik unalmasan: lomhasága összhangban van a suspense-sel. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.