Mától az HBO Maxon: Minden idők egyik legjobb sci-fi thrillere és egy pörgős akció sci-fi 2023-ból

Az egyik film a 2014-ben nagy sikert aratott Ex Machina, a másik pedig a nemrégiben, Adam Driver főszereplésével bemutatott sci-fi, a 65.

Az Ex Machina egy 2014-es tudományos-fantasztikus pszichológiai thriller, amely Alex Garland rendezői debütálása. Főszereplői Domhnall Gleeson, Alicia Vikander és Oscar Isaac. A történet egy programozót követ, akit a vezérigazgatója hív meg, hogy intelligens, emberi roboton végezzen Turing-tesztet.

Ex Machina világszerte több mint 36,8 millió dolláros bevételt hozott, egy 15 millió dolláros költségvetés ellenében. Széles körben elismerték a kritikusok, külön elismeréssel a látványeffektek, a forgatókönyv és a színészi alakítások terén. A 88. Oscar-gálán a film elnyerte a Legjobb Vizuális Effektek díját, és Garland jelölést kapott a Legjobb Eredeti Forgatókönyvért.

A történet szerint Caleb Smith, a keresőmotor-cég, a Blue Book programozója megnyeri az iroda egyhetes luxuslakosztályért vívott versenyét, amely a cégvezér, Nathan Bateman elszigetelt otthonában található. Nathan Kyoko nevű, nem beszélő szolgálólányával él ott, aki Nathan szerint nem ért angolul. Nathan felfedi, hogy egy Ava nevű humanoid robotot épített. Ava már sikeresen átment egy egyszerű Turing-teszten, és Nathan azt szeretné, ha Caleb megítélné, hogy Ava valóban képes-e gondolkodásra és tudatosságra, valamint, hogy a férfi képes-e kapcsolatba lépni vele annak ellenére, hogy tudja, egy mesterséges élőlényről van szó.

78 Ex Machina  (2015)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy fiatal programozót (Domhnall Gleeson) kiválasztanak, hogy vegyen részt a mesterséges intelligencia kutatás áttörő kísérletében. A kísérlet sikeres, talán túlságosan is... több»

A 65 egy 2023-as amerikai science fiction film, Scott Beck és Bryan Woods rendezésében és forgatókönyvével. Adam Driver a filmben egy űrpilótát alakít, aki egy ismeretlen bolygóra zuhan, és megpróbál elmenekülni, miközben egy fiatal lánnyal, akit Ariana Greenblatt alakít, próbálja túlélni a történéseket. 

A 65-öt 2023. március 10-én mutatták be, és 45 millió dolláros gyártási költségvetés ellenében világszerte 60 millió dollárt hozott bevételként. A film főként vegyes kritikákat kapott.

65 millió évvel ezelőtt, a Somaris bolygón, Mills pilótát felesége meggyőzi, hogy vállaljon el egy kétéves űrutat, hogy pénzt keressen lányuk, Nevine betegségének kezelésére. Az út során a Zoic nevű űrhajója egy aszteroida-halmazzal ütközik, és egy idegen bolygóra zuhan, amelyről nem tudja, hogy valójában a Föld. Amikor hajója a javíthatatlanságig megrongálódik, felfedezi, hogy az utasai meghaltak, és öngyilkosságon gondolkodik, amíg rá nem talál egyetlen túlélőre, egy fiatal lányra, akit Koa-nak hívnak. Mills segélykérő jelzést küld a mentésért, és úgy dönt, hogy gondoskodik Koáról. Azonban nehezen tudnak kommunikálni a különböző nyelvek és egy meghibásodott fordító miatt.

63 65  (2023)

dráma | kaland | sci-fi | thriller

Egy névtelen pilóta (Adam Driver) egy kislánnyal (Ariana Greenblatt) együtt utazik az űr végtelenségében, amikor technikai problémák miatt kényszerleszállást kell végrehajtania... több»