Még az írója sem tudja, hogyan végződik a Trónok harca-sorozat

George R. R. Martin nemrég egy interjúban vallotta be, hogy fogalma sincs, hogyan végződik majd a Trónok harca utolsó évada.

Ez az érdekes helyzet azért alakulhatott ki, mert a sorozat már évekkel ezelőtt lehagyta a könyveket – vagyis az írónak egész egyszerűen nem volt ideje megírni a történetet, mielőtt a stáb végigforgatta volna a már meglévő könyveket.

Az író és a sorozat alkotói,  David Benioff és D. B. Weiss ugyan leült párszor (sokszor), hogy az író felvázolhassa a forgatókönyvíróknak az elképzeléseit, de még így is rettentően nehéz munka várt mindenkire. A forgatókönyvírókra azért, hogy meg tudják tartani a történetek addigi stílusát, az írónak pedig azért, hogy meg tudjon békélni a ténnyel, hogy teremtményeinek sorsát már nem csak ő alakítja.

De ez még hagyján: az író nem hogy nem olvasta az utolsó évad forgatókönyvét, még a forgatást sem volt ideje meglátogatni, annyira elfoglalt. A hetven éves Martin ugyanis nem szeretne kicsúszni az időből, és igyekszik minél előbb befejezni a The Winds of Winter címet viselő regényfolyamát – így nagyjából fogalma sincs, hogy pontosan mi lesz a sorozat vége.

Ez neki is egy elég érdekes helyzet – de úgy tűnik, hogy az írót most nagyon leköti az általa teremtett világ, és azt igyekszik minél előbb megírni. Ahogy ő fogalmazott: neki ez még nem a vég, hiszen még számtalan történetet kell papírra vetnie. Ő továbbra is ebben a világban él – hiába ér véget a sorozat.