Meghalt a Dögkeselyű Kossuth-díjas rendezője, András FerencA kép forrása: facebook.com/magyarfilmakademia.hu

András Ferenc, neves magyar filmrendező, forgatókönyvíró és producer, 81 éves korában hunyt el. Kiemelkedő pályafutása során Kossuth-díjjal, Balázs Béla-díjjal, és a Nemzet Művésze címmel is kitüntették. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veri az ördög a feleségét és a Dögkeselyű. Halálhírét a Magyar Filmakadémia közölte.

András Ferenc 1942-ben született Budapesten, a filmek iránti szenvedélye már korán kialakult, jelentős befolyást gyakoroltak rá az olasz neorealizmus alkotásai és Andrzej Wajda művei. Pályája során előbb a televízióban, majd a filmgyárban dolgozott, ahol később rendezőként is tevékenykedett. 

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1973-ban, majd a Balázs Béla Stúdióban rendezett. Mivel ő maga is aláírta a  Demokratikus Chartát, több évig nem forgathatott. A nyolcvanas években a Mafilmnél és később a Dialóg Filmstúdiónál is dolgozott, 1991-től pedig producerként is tevékenykedett.

Az ő vezetése alatt indult el a Duna TV szinkronműhelye is. Az évek során számos magyar és nemzetközi elismerést kapott, és 2013-tól 2024-ig a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

Hírességek, akiket 2024-ben veszített el a világ