Meghalt Seymour Stein, akinek Madonnát is köszönheti a világ

80 éves korában elhunyt Seymour Stein, a Sire Records alapítója.

A család közleménye szerint Stein rákos megbetegedés következtében hunyt el. “Nem a legkonvencionálisabb neveltetésben részesültem, de az életemet és az apámmal való kapcsolatomat semmiért sem cserélném el, és ő egy szerető és gondoskodó nagypapa volt, aki minden pillanatban örömét lelte a három unokájával” - nyilatkozta lánya, a The Hollywood Reporternek.

Stein nevéhez kötődik a Rock and Roll Hall of Fame Alapítvány létrehozása, ugyanakkor a nevéhez olyan nagysikerű előadók felfedezése köthető a hetvenes évekből, mint a Talking Heads, a Ramones és a Pretenders. “Seymour zenei ízlése mindig néhány évvel mindenki másé előtt jár” - nyilatkozta róla a Talking Heads menedzsere, Gary Kurfirst.

A legsikeresebb felfedezése az 1980-as évek elején történt, amikor meghallgatta a New York belvárosi klubszcénából kevéssé ismert énekes-táncosnő, Madonna demókazettáját. “Tetszett Madonna hangja, tetszett a hangzása, és tetszett a Madonna név” - írta Stein 2018-ban megjelent memoárjában.

Stein további ismert és sikeres felfedezettjei között volt még Ice T, a Smiths, a Depeche Mode, a Replacements és az Echo and the Bunnymen. 

Rövid ideig Linda Adler lemezpromóter és ingatlanügynökkel éltek házasságban, akivel két közös gyermekük született: Mandy Stein filmrendező és Samantha Lee Jacobs, aki 2013-ban agydaganat következtében elhunyt.

“Hálás vagyok minden percért, amit a családunk vele töltött, és azért, hogy a zene, amit a világnak adott, oly sok ember életére volt pozitív hatással” - mondta Mandy Stein a vasárnap kiadott nyilatkozatában.

2012-ben ő volt az első, aki megkapta a Billboard Icon Award díjat, négy évvel később pedig a Richmond Hitmaker Awardot vihette haza a Songwriters Hall of Fame ünnepségén. Pályafutása olyan filmes produkciókon dolgozott, mint a Vad orchideák, Fear No Evil és a Dick Tracy.

Nyugodjon békében!