61 Lightyear  (2022)

Továbbra is áll a bál a Disneynél, ha a meleg témáról van szó. Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy mekkora felháborodást keltett a cég alkalmazottainak körében, hogy a Disney nem állt ki nyíltan a melegellenesnek titulált floridai törvényjavaslat ellen, sőt, még anyagilag támogatta az azt felterjesztő politikusok kampányát. Most újra fellángoltak az indulatok, a Disney pedig meghátrálni látszik.

Ezúttal a Pixar készülő újdonsága, a Lightyear szolgáltatta a témát. A filmben ugyanis szerepel egy meleg pár, akik között az eredeti tervek szerint a történet egy pontján el is csattanna egy csók. Ez lenne a Disney és a Pixar első olyan animációs filmje, amelyben ilyen jelenet szerepel.

Csakhogy a Disney vezetői ezt a jelenetet túl soknak találták és felsőbb utasításként kivágatták a film készítőivel. Ez váltotta ki a munkatársak haragját, akik levélben fordultak a cég vezetőségéhez. Ebben arról írnak, hogy e lépéssel a Disney alaposan alávág minden törekvésüknek.

A hírek szerint a korábbi törvényjavaslat körül kirobbant botrány nyomására a Disney vezetői végül engedtek a levél egyébként névtelen írói követeléseinek, és a meleg csókjelenet visszakerülhet a filmbe, amely június közepén debütál majd a mozikban.

A Pixar egyébként korábban is helyezett el LMBTQ tartalmakat filmjeiben, de ezeket rendre a háttérben vagy csak homályos utalások formájában. Ilyen volt a Toy Story 4, a Szenilla nyomában vagy épp az Előre. Ezekben azonos nemű szülőket láthatunk, de az Előre egyik jelenetében Spector rendőrtiszt beismeri, hogy barátnője van.