Tizenegy éve már, hogy itt hagyott minket milliók kedvenc színésze, Michael Clarke Duncan. Pályafutása során marconának tűnő kinézete miatt sokáig csak ehhez passzoló karaktereket kapott, de aztán jött a fordulat és ő megmutathatta, hogy ezernyi különböző szerepet képes eljátszani. A színészkedés mellett a szinkronszínészet sem állt távol tőle. De magánéletében megvoltak a hullámvölgyek. Most ezekről is fogunk mesélni.

Apja már fiatal korában elhagyta őket

Michael Clarke Duncan 1957 telén látta meg a napvilágot Chicagóban. Itt is töltötte gyerekkorát, ami azonban nem volt zökkenőktől mentes. Apja elhagyta a családot, amikor ő még csak öt éves volt, ettől kezdve anyja, Jean és nővére, Judy nevelték fel. Anyja fáradhatatlanul dolgozott, hogy a családnak legyen mindig vacsora az asztalon, és közben igyekezett a lehető legjobb nevelést adni a fiának, hogy az elkerülje a bajt. Erre szükség is volt, hiszen a ’60-as és ’70-es években Chicago déli részén a bűnözés és szegénység volt a jellemző, így az akkor tinédzser fiú is kis híján az egyik utcai banda tagjává vált.

A szomszédságban volt egy banda, akik mind vörösre festették a hajuk egy részét. Ezt ő menő dolognak tartotta és csatlakozni akart hozzájuk. A nem túl barátságos beavatás után ő is vörösre festette a haját és büszkén ment haza. Csakhogy ott az édesanyja azonnal tudtára adta, hogy ebből bizony semmi sem lesz. Állítólag még egy serpenyővel is fejbe vágta a fiát, majd arra kényszerítette, hogy vágja ki a vörös foltot a hajából és lépjen ki a bandából. Ezt meg is tette, ám a kilépés, ha lehet, még keményebb volt mint a beavatása.

Otthagyta az iskolát, amit egész életében bánt

Nem csak a bandatagság tartozott gyerekkora rossz döntései közé, hanem az is, hogy még az érettségi megszerzése előtt otthagyta a középiskolát. Ezt saját bevallása szerint egész életében bánta, pedig néhány évvel később utólag megszerezte az érettségit. A színész későbbi interjúiban arról beszélt, hogy bár az iskolát idő előtt fejezte be, így is egész életében hálás lesz az ottani tanárainak és edzőinek, mert az édesanyja mellett ők segítették hozzá, hogy végül valóra váltsa az álmát és színésszé vált.

Miután anyja unszolására Los Angelesbe költözött, hogy ott beindítsa karrierjét, tíz évig nem is tért vissza Chicagóba, mert attól tartott, hogy bukott emberként fogadják majd. Amikor persze visszatért, már világszerte ismert sztár volt.

Édesanyja megbetegedett, ő pedig bármilyen munkát elvállalt, hogy segítse

Mielőtt befutott színész lett volna belőle, kétkezi munkákkal tartotta el magát. Az érettségi megszerzése után több iskolában is felvett kurzusokat, ezekbe többnyire a sport miatt vették fel, futballozott és kosárlabdázott. Ám, amikor az édesanyja beteg lett, hazaköltözött és munkát vállalt. Saját bevallása szerint bármit hajlandó volt elvállalni, a legkeményebb munkája mégis egy gázszolgáltató céghez kötötte.

Itt ugyanis árkokat és gödröket kellett ásnia, hogy a cég szerelői hozzáférjenek a föld alatt futó vezetékekhez. Nem csak fizikailag volt megterhelő számára ez a munka, de a munkatársai állandó cikizése miatt is, akik nem hitték, hogy valaha is színész lehet belőle.

Az árokásás volt a legkeményebb, de nem a leghalálosabb munkája

Nem csak árkokat ásott, de sokáig kidobóként és biztonsági őrként is dolgozott. Ezt Chicago után Los Angelesben is folytatta, itt idővel már befutott sztárok testőreként is tevékenykedett. Ez végül könnyen az életébe is kerülhetett volna. Mert bár Will Smith vagy Martin Lawrence testőreként nem kellett különösebb atrocitásokba keverednie, egy este The Notorious B.I.G.-t kellett volna védenie.

Talán a sors keze, de Michael Clarke Duncan ezen az estén valamiért elcserélte a műszakját egy kollégájával. Ez volt az az este, amikor lelőtték a rappert. A lövöldözés könnyen a későbbi színész életébe is kerülhetett volna, ha rosszkor rossz helyen lett volna. Ezt ő is belátta és még ezen az estén örökre felhagyott a testőrködéssel.

A Halálsoron hozta meg számára a nagy áttörést

Színészi karrierjét kisebb mellékszerepekkel kezdte, többnyire sorozatokban vállalt szerepet. Játszott a Kaliforniába jöttemben és az Egy rém rendes családban is. Filmek közül a Végre péntek és az Armageddon volt a két nagyobb alkotás, amiben feltűnt, de ekkor még nem tartották számon a legnagyobbak közt Hollywoodban. Aztán 1999-ben jött a Halálsoron és minden megváltozott.

Ezt megelőzően testalkatából és megjelenéséből adódóan jellemzően kidobó vagy végrehajtó szerepeket kapott. Sőt, sokak szerint eleve esélytelen volt arra, hogy érdemi színész váljon belőle, mert ahhoz túl csúnya. Ebbe már-már ő maga is beletörődött, amikor elolvasta a Halálsoron forgatókönyvét és eldöntötte, hogy ő igenis képes érzelmesebb és mélyebb karaktereket is eljátszani. Igaza lett, bár saját bevallása szerint az a forgatás volt számára a legmegrázóbb egész karrierje során.

Nem csak az egészsége, de a karrierje miatt is életmódot váltott

Michael Clarke Duncan hatalmas termetű ember volt, ami sok szerephez hozzá segítette, ugyanakkor megvolt a maga egészségügyi sötét oldala is. Erre egy orvosa hívta fel a figyelmét, ekkor döntött úgy, hogy ideje életmódot váltani. Vegetáriánus lett, nagyon odafigyelt az étkezésére és komoly fogyókúrába kezdett. Ennek eredményeként 90 kilótól sikerült megszabadulnia.

De nem csak az egészsége miatt döntött a drasztikus változás mellett, hanem a karrierje miatt is. Úgy érezte, hogy amíg hatalmas és izmos fickó, addig a legtöbbször csak ehhez passzoló szerepekkel fogják megkeresni. Márpedig ő változatosabb kihívásokra vágyott és úgy érezte, ha lefogy, megnyílhat előtte az út más karakterek felé is.

Az esküvőjét tervezgette, amikor közbeszólt az élet

A színész 54 éves korában Omarosa Manigault vőlegényeként már az esküvőt tervezgették, amit 2013 januárjában szerettek volna megtartani. Csakhogy 2012 nyarán a nő egy éjszaka eszméletlenül talált a vőlegényére, akinek addigra a szíve is leállt. Szerencsére újra tudta éleszteni és azonnal kórházba is szállították. Itt egy hónapot töltött az intenzív osztályon, és bár onnan végül kikerült, de sajnos a kórházat már sosem hagyhatta el élve.

2012 őszére ugyanis az újraélesztése előtti több percig tartó klinikai halál állapota maradandó és súlyos károsodásokat okoztak. Ezért a szervei lassan sorra kezdtek leállni, beleértve a veséjét és a hasnyálmirigyét is. Bár az orvosok mindent megtettek érte, Michael Clarke Duncan végül 54 éves korában hunyt el anyja, nővére és menyasszonya társaságában.

Zűrök a végrendelet körül

A színész tragikus halála után a család egymásnak esett. Az édesanyja és a nővére is azzal vádolta Omarosa Manigaultot, hogy az kezdettől fogva csak a férfi vagyonára pályázott és manipulálta őt, hogy írja át a végrendeletét. Ezzel így a vagyona jelentős részét ő örökölte meg. Emellett arról is szóltak a hírek, hogy a nő a férfi édesanyja és nővére tudta nélkül kezdte el eladogatni a színész autóit és ékszereit.

Később LaToya Jackson, aki együtt dolgozott Omarosa Manigaulttal, azt állította, hogy a nő alattomosan arra játszott, hogy a vőlegénye meghaljon. Olyan kijelentéseket is tett, hogy szerinte ő maga ölte meg a vőlegényét a vagyonáért.

Nézz be a Halálsoron kulisszái mögé az alábbi videóban.