Megszámolni is nehéz, Michael Douglas hány jó filmben szerepelt már, a veterán színész számos műfajba belekóstolt már karrierje során. A kalandfilmeket az 1984-es A smaragd románca képviselte, amely a színész egyik kultfilmjévé is vált. A siker láttán senki sem lepődött meg rajta, hogy alig egy évvel később már meg is érkezett a folytatás, csakhogy ezt a projektet már a megszületése előtt is átok sújtotta.

A második film A Nílus gyöngye volt. Ebben visszatért az eredeti szereplőgárdából Michael Douglas, Danny DeVito és Kathleen Turner is visszatért, bár ez sem volt teljesen magától értetődő. Ugyanis Kathleen Turner egyáltalán nem akart visszatérni egy újabb filmre, ugyanis elsősorban az ugyanekkor forgó A pénznyelő női főszerepére pályázott. Emellett a forgatókönyvvel sem volt elégedett.

Végül a főszerep mellett a produceri feladatokat is ellátó Michael Douglas győzte meg, méghozzá jogi úton: beperelte a színésznőt, mert szerződés kötötte a filmhez. Miután a bíróság neki adott igazat, Kathleen Turner, ha fogcsikorgatva is, de bevállalta A Nílus gyöngye forgatását. Persze ez alaposan rányomta a bélyegét a hangulatra, de elég profi színészek voltak, hogy ebből a filmben semmi se látszódjon.

De sajnos voltak ennél sokkal nagyobb bajok is a forgatáson, pontosabban tragédiák. Diane Thomas, a film forgatókönyvének írója közvetlenül a bemutató előtt autóbalesetben életét vesztette. Az autót nem sokkal korábban Michael Douglastől kapta ajándékba.

És itt még mindig nincs vége a tragédiáknak. A forgatás egy része Marokkóban zajlott, ahol egy repülőgépszerencsétlenségben a stáb több tagja is életét vesztette. Nem sokkal később pedig, amikor a munka végetért és épp távoztak volna az országból, kitört egy helyi hepatitisjárvány, ami miatt hetekre karanténba kellett vonulnia a stábnak. Ez pedig rengeteg plusz költséget rótt a stúdióra.

A Nílus gyöngye végül csak elkészült és mozikba került, de túl sok köszönet nem volt benne. Ahogy a folytatásfilmek (főleg az ilyen erőltetetten készültek) többsége, úgy ez is messze elmaradt az első film sikerétől.