87 Az Ír  (2019)

Számos monumentális alkotás születetett a filmtörténelem során. Kérdés azonban, hogy a játékidő hossza mennyire befolyásolja egy-egy produkció sikerét, a Rotten Tomatoes portál legfrissebb felmérése pedig meg is találta erre a választ.

Az RT közel 1431 film alapján készítette el azt a kutatást, amely során a játékidő és a film értékeléseinek összefüggéseit kutatták. A felmérés során több kategóriát is megállapítottak.

A 100 perc alatti játékidővel rendelkező filmek többsége „Rotten” minősítést kapott, a 380 filmből 128 mindössze 34 százalékot tudhat magáénak. Az ebbe a kategóriába tartozó filmek, mint a Lady BirdEighth Grade és a Green Room kapcsán, amelyek mégis remekül szerepeltek, a kritikusok többsége meglepő módon pont a játékidő rövidségét kifogásolták.

A 100-120 perces hosszúságú filmek kategóriájában már viszonylag jobban teljesítettek az alkotások. 674 vizsgált filmből 274 már eléri a „Fresh” rangsorolást. A 120-140 perces játékidejű filmeknél pedig megállapítható volt, hogy többségük már rangosabb jelöléseket is magukénak tudhattak.

De lássuk, mi a helyzet azokkal a filmekkel, amelyek hosszúsága meghaladja a 140 percet. A 79 filmből 56 értékelése 71 százalékon felül teljesített, 13 alkotás értékelése pedig a 90 százalékot is meghaladja. The MasterKémek hídjaHoltodiglanA Wall Street farkasa, ilyen és ehhez hasonló produkciók foglalják el a legjobb helyeket a portálon.

Bár nem szeretnénk téves következtetéseket levonni, a Rotten Tomatoes portál kutatásai alapján egy jó sztorinak nagyon is teret kell adni, hogy kibontakozhasson. Ha mindez igaz is, akkor Martin Scorsese legújabb filmje, a The Irishman nagyot fog majd szólni.