Moziba be! – Hétvégi filmajánlóA kép forrása: Photo © Walt Disney Studios Motion Pictures

Bár ezen a héten nem halmoztak el minket filmekkel a forgalmazók, azért a hétvégén is lesz mit nézni a hazai mozikban. Érkezik a Liam Neeson nevével fémjelzett Elrabolva-franchise harmadik része, a tengerentúlon hónapok óta rendkívüli sikerrel futó animációs film, a Hős6os, és a hazájában minden idők legmagasabb nézőszámát produkáló vígjáték, a Spanyol affér is.

Elrabolva 3

A 2009-es év egyik nagy meglepetése volt Pierre Morel és Liam Neeson közös produkciója, az Elrabolva, mely pillanatok alatt kasszasiker lett. A 25 millió dolláros büdzséből készült akciófilm 227 milliót kaszált, így nem is volt kétséges, hogy elkészül a folytatás. Az Elrabolva 2 azonban már nem tudta megismételni elődje sikereit, és a kritikusoknál egyértelműen elhasalt, de fantáziátlan forgatókönyve miatt a közönség sem fogadta túl lelkesen. Ennek ellenére a bevételek tekintetében meglepetése mégis sikerült az első rész fölé kerekednie.

A problémát maga Neeson is érezte, ezért a harmadik részbe már csak azzal a feltétellel ment bele, ha senkit nem rabolnak el benne. Az Elrabolva 3 története valóban nem követi elődeit, de a kliséken sajnos nem tudott túllépni. Bryan Millst, a korábbi különleges ügynököt igazságtalanul megvádolják felesége megölésével. A férfi, hogy tisztázhassa a nevét, a valódi gyilkos után ered, miközben a rendőrség és a különleges erők szorosan a nyomában járnak. A kritikusok nem is fogadták túl jól a filmet, de abban legalább egyetértenek, hogy a második résztől némileg jobban sikerült. Egyedül a franchise és a színész kedvelőinek tudjuk nyugodt szívvel ajánlani, bár az utóbbi csoportba tartozók is jobban járnak a Sírok között-tel vagy a Non-stoppal.

Hős6os

Hónapokkal az amerikai premier után végre hozzánk is megérkezik a tavalyi év egyik legjobb animációs filmjének tartott Hős6os. A Disney produkciójáról ódákat zengtek a kritikusok, a közönség pedig a november eleji premier óta világszerte közel 380 millió dollárt értékben váltott rá jegyet. A történet főszereplője Hiro Hamadam egy briliáns robotikazseni, aki egy rendkívül veszélyes bűnhálózatra bukkan, mely végzetes fenyegetést jelent San Fransokyo városára. A fiú legjobb barátjával, a robot Baymax-szel az oldalán összefog egy lelkes amatőr bűnüldöző csapattal, hogy együttes erővel szálljanak szembe a gonosszal. A film egész egyszerűen magával ragadó, szívmelengető, a karaktereket alaposan kidolgozták és a humorban sincs hiány. Minden korosztálynak ideális választás lehet.

Spanyol affér

Bár minden bizonnyal nem fognak tologatni a nézők a Spanyol affért játszó mozitermek előtt, az európai vígjátékok kedvelői megtalálhatják benne a számításukat. A film 6,5 milliós nézőszámával hazájának minden idők legnézettebb spanyol produkciója lett, mindössze az Avatar kaszált nagyobbat még 2009-ben. A történet egy sevillai férfi, Rafa köré épül, aki még soha sem hagyta el Andalúziát. Egy napon azonban úgy dönt, búcsút mond otthonának, hogy a baszk lány, Amia után eredjen, akiért bármit megtenne, ugyanis soha nem találkozott senkivel, aki hozzá fogható lett volna. Rafa Eskuadiba megy, ahol nevetségesen hosszú nevű baszk férfi bőrébe bújik. Rafa egyre kényelmesebben érzi magát új szerepében, miközben alaposan összekuszál mindent.