Vajon a Marvelek megfordítja az MCU utóbb nem olyan fényesen szárnyaló csillagának sorsát...?

Az első kritikák szerint sajnos nem. A Marvel Cinematic Universe legújabb címe meglehetősen közepes kritikákat kap és a Rotten Tomatoes-értékelése is elég gyenge egyelőre, ami az egyik legrosszabbul indult MCU-filmmé teszi az új projektet.

Ami viszont érdekes, hogy a reakciók erősen megoszlanak, nem igazán van középút: egyesek szerint a film elragadóan szórakoztató, míg mások "aljas nyomorúságnak", "puffasztóan agyamentnek" és "új mélypontnak" nevezik.

Általánosságban elmondható, hogy a hagyományosabb hírportálok inkább a film ellen hajlanak (a Hollywood Reporter kritikáját kivéve), míg néhány rajongóközpontúbb szórakoztatóipari oldal sokkal inkább mellette tette le a voksát.

Összességében úgy tűnik, minél több időt fektetett valaki az összes korábbi MCU-film és tévésorozat megtekintésébe, annál valószínűbb, hogy kedveli - és megérti - a Marveleket.

A sztori dióhéjban

Carol Danvers, azaz Marvel Kapitány (Brie Larson) összefog Kamala Khannal, azaz Ms. Marvellel (Iman Vellani) és Carol elhidegült "unokahúgával", Monica Rambeau űrhajós kapitánnyal (Teyonah Parris, akit a WandaVízió sorozatból ismerhetünk), hogy megmentsék az univerzumot. A kedd esti első közösségi média reakciók szokás szerint nagyrészt áradozóak voltak ("a Marvel eddigi legjobb akciója és vígjátéka!"). A kritikusok azonban összességében negatívabb véleményt fogalmaztak meg, bár a film szereplőit, különösen Vellanit nagyon dicsérték.

Íme az első hivatalos rekaciók

The Hollywood Reporter: "Larson, Parris és Vellani természetes és elragadó kapcsolatban állnak egymással. Tagadhatatlan kémiájuk lehorgonyozza a Marvelek egyik erősebb szálát, amely Carol elszigeteltségével és egójával birkózik ... [de] a film többet vállal, mint amennyit felelősségteljesen kezelni tud a játékidő alatt, ami hirtelen befejezést és eldobott szálakat jelent."

The Telegraph: "A szuperhős-franchise új mélypontra süllyed. Az [MCU] eddigi legrövidebb filmje egyben a leghosszabb is, egy rémálomcsomó, amely a sorozatra immár jellemző VFX-hanyagságban szenved."

The Wrap: "Buta és kevés értelme van, de nagyon szórakoztató. És nem ezért járunk egyáltalán moziba? Vellani varázslatos, és a film megragadja annak tiszta lényegét, hogy miért szeretjük annyira a szuperhősöket. Parris és Larson szintén jók, de ők tényleg csak hátteret nyújtanak Kamala Khan számára, hogy - jogosan - tündökölhessen. Vigyétek a gyerekeket, érezzétek jól magatokat, és ne gondolkodjatok túl sokat".

The New York Post: "Az Örökkévalók és A Hangya és a Darázs: Kvantumánia után megint kapunk egy MCU-filmet, amely tele van bennfentes technoblablával és lehetetlen követni... Megint kapunk egy MCU-filmet, amelynek elkészítése állítólag 250 millió dollárba került, mégis olyan olcsónak tűnik, mint a Csillagkapu ötödik évadának epizódja."

IndieWire: "... elbűvölő sztárok (mint Iman Vellani teljes erejéből sugárzó karizmája és Teyonah Parris vonzó sebezhetősége), lendületes akció és pörgős humor" [de egyben] "szétszórt, darabos és gyakran összefüggéstelen film ... éles emlékeztető arra, hogy mi lehetett volna (egy jobb film) és mire van szükség most (egy teljes MCU-újraindítás)."

Mit mondanak a számok?

A produkció szerény 60-65 millió dolláros hétvégi nyitást valószínűsít, ami a néhány héttel ezelőtti 75-85 millió dolláros becsléshez képest csökkent le - ezzel az egyik legalacsonyabb MCU-nyitást érné el a 33 filmből (a legalacsonyabb a 2008-as A hihetetlen Hulk 55,4 millió dolláros nyitása, inflációval nem korrigálva). A Marvelek bevételeire valószínűleg hatással lesz a színészek sztrájkja, ami miatt a szereplők a megjelenés előtt nem tudtak részt venni a film reklámozásában.

A Marvelek a Disney+ legújabb Marvel-projektje, a Loki második évada után következik, amely a múlt hónapban 39 százalékkal gyengébben nyitott, mint a debütáló évad premierje. Viszont a nyáron nagy sikert aratott A galaxis őrzői: 3. rész amely 845,6 millió dollárt hozott világszerte.

A Marvelek azért is figyelemre méltó, mert elődje, a 2019-es Marvel Kapitány inspirálta a Rotten Tomatoes-t, hogy átdolgozza a nézettségi pontszámát, hogy kevésbé legyen kitéve a kritikák aránytalan megjelenítésének. Az RT azóta megszüntette a megjelenés előtti közönségértékeléseket, és már nem jeleníti meg azt a százalékos értéket, amely megmutatja, hogy hány olvasó "akarja látni" a filmet.

58 Marvelek  (2023)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Marvel Kapitány, azaz Carol Danvers visszatér, a fenyegető veszéllyel szemben azonban ezúttal sem marad segítség nélkül, hiszen csatlakozik hozzá Monica Rambeau és Ms. Marvel.... több»