Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai sztárja, Evan Peters (galériánkban) játssza a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer (más néven a milwaukee-i kannibál) szerepét, megérkezett a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori.

A SOKKOLÓ TÖRTÉNET

1991. július 22-én két rendőr lépett be Jeffrey Dahmer milwaukee-i lakásába. Odabent számos testrészt és levágott fejet találtak a hűtőben és a fagyasztóban, valamint számtalan polaroidot a megcsonkított testekről. Dahmert letartóztatták, és később bevallotta, hogy 1978-ban kezdődött 13 éves gyilkossági sorozatában legalább 17 embert, többnyire fiatal színesbőrű meleg férfiakat gyilkolt meg kegyetlenül.  

Hogyan úszta meg a sorozatgyilkos ilyen sokáig? Ezt a kérdést teszi fel  a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori. Az új Ryan Murphy-projekt logline-ja szerint "egy olyan sorozat, amely leleplezi ezeket a lelkiismeretlen bűntetteket, középpontjában a hátrányos helyzetű áldozatokkal és közösségeikkel, akikre hatással volt a rendszerszintű rasszizmus és a rendőrség intézményes mulasztásai, amelyek lehetővé tették, hogy Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa több mint egy évtizeden át a nyilvánosság szeme láttára folytassa gyilkos ámokfutását".

Ezekre a hibákra utal az első előzetes is. A rövid klipben az Evan Peters által alakított Dahmer tűnik elő az árnyékból, miközben a háttérben egy női hang szólal meg: "Elnézést? Jeff? Meg kell mondjam, ez a szag rosszabb, mint valaha. Láttam, hogy kimentél a kukához, és kidobtál egy csomó romlott húst, úgyhogy a szagnak mostanra már el kellett volna tűnnie. Jeff?" 

A kérdéses hang Glenda Clevelandé, Dahmer szomszédjáé, akit a sorozatban Niecy Nash alakít. Nash szerint Cleveland számos erőfeszítése, hogy értesítse a bűnüldöző szerveket a Dahmer lakásából érkező szagokról, sőt sikolyokról, válasz nélkül maradt. Hogy miért? "Mert egy fekete nő volt az, aki panaszkodott és felhívta őket, hogy tegyenek valamit" - mondja a színész a Netflix Queue exkluzív featurette-jéban. Cleveland aggodalmait elutasították, Dahmer áldozatainak száma pedig tovább emelkedett.

A FŐSZEREPLŐ

Peters nem könnyelműen vállalta a hírhedt sorozatgyilkos szerepét. Dahmer eljátszása egy sötét helyre ‘vitte’ a színészt, meséli a Queue-nak. "Nagyon féltem mindattól a dologtól, amit Dahmer tett, és [tudtam, hogy] az, hogy megpróbálok elköteleződni mellette, abszolút az egyik legnehezebb dolog lesz, amit valaha is meg kellett tennem az életemben".

Az első trailer, amelyet szintén a Queue mutatott be, nem zárkózik el Dahmer szörnyű tetteitől - de sok más sorozatgyilkosról szóló történettel ellentétben a túlmutat a címszereplő történetén. Ahogy a Queue megjegyzi, Murphy konzultált Rashad Robinsonnal, a Color of Change nevű faji igazságossági szervezet elnökével, hogy Dahmer áldozatainak hangját és fájdalmát állítsa a középpontba. "A film címe The Jeffrey Dahmer Story, de nem csak róla és a háttértörténetéről szól" - mondja Peters. "Hanem [arról szól], hogy a társadalom és a rendszerünk többször is kudarcot vallott, amikor a rasszizmus és a homofóbia miatt nem tudta megállítani őt"."

Ez a rendszerszintű hanyagság, teszi hozzá Nash, pontosan az, amiért Dahmer története még ma is túlságosan aktuális. "Az egész darab témája időtálló" - mondja. "Még mindig vannak olyan közösségek, amelyeket nem megfelelően látnak el, amelyeket rossz módon túlbiztosítanak. Vannak emberek, akik változásért kiáltanak, és azért, hogy a hatalom meghallgassa őket"."

Richard Jenkins és Penelope Ann Miller egészítik ki a szereplőgárdát Dahmer szüleiként, míg Molly Ringwald és Michael Learned a mostohaanyját és nagyanyját alakítják.

PREMIERDÁTUM

A széria szeptember 21-től látható a Netflixen. A teljes előzetest idelent mutatjuk, a mafabos adatlapjról pedig azonnal el is indíthatod a Lejátszás a Netflixen mezőre kattintva, amennyiben van előfizetésed a szolgáltatónál.

dráma | életrajzi | krimi

A Milwaukee-i szörny története az áldozatok szemszögéből és a rendőrség hozzá nem értésének köszönhetően, amely lehetővé tette a wisconsini születésű gyilkos többéves... több»