Mamoru Oshii rendezte, 1995-ben mozikba került Páncélba zárt szellem valami olyasmit hozott, amelyre alighanem rég óta vártak a legnagyobb cyber-punk és anime rajongók egyaránt. Masamune Shirow azonos című mangájából készült alkotás köré pedig nem csupán egy teljes franchise épült, hanem többek között a Mátrix cím filmet is inspirálta a későbbiekben.

„Vajon a cyberagy képes-e megteremteni saját szellemét?” – teszi fel a történet egyik legnagyobb kérdését Motoko Kusanagi hadnagy, aki korábban egy súlyos baleset következtében annyira megsérült, hogy csupán az agyát tudták megmenteni, így egy bionikus testben kénytelen továbbélni. Mi teszi az embert emberré, és mi a gépet géppé egy olyan jövőben, ahol a két forma között elmosódni látszanak a határok.

A Páncélba zárt szellem egy minden korábbi animénél nagyobb vállalkozásnak számít az alkotók részéről. A készítők mégis néhány apróbb részletekben rejtették el a különbségeket a fenti kérdésre vonatkozóan, mintha csak saját értelmezést szerettek volna teremteni a történetnek. Némelyik ilyen utalásnál pedig egészen szemfülesnek kell lenni.

Apró részlet és talán egyáltalán észre sem vehető, de Oshii azzal oldotta meg a helyzetet, hogy Motoko testét mégis inkább gépnek, semmint embernek látassa, hogy a karakter egy alkalommal sem pislog a történet során. Motoko így sokkalta inkább egy bábu hatását kelti, amely a néző számára nem egyértelmű, csak épp érzi, hogy valamiben mégiscsak különbözik a többi szereplőtől.

A 2017-ben mozikba került élőszereplős Páncélba zárt szellemben nagy valószínűséggel már nem alkalmazták ezt a technikát, kérdéses, hogy Scarlett Johansson mennyire is lett volna képes megbirkózni a feladattal.