2020.06.24   olvasottság: <1000x   szerző: GGS   hozzászólások: 0

Az utóbbi időszakban valósággal elszabadult a közösségi média, ahol egymás után tűnnek fel azok a csoportok, akik ilyen vagy olyan indokkal követelik bizonyos alkotások törlését. Nemrégiben az Elfújta a szél került reflektorfénybe hasonló okokból, most pedig M. Night Shyamalan 2016-os thrillerje, a Széttörve került sorra.

85 Széttörve  (2016)

A Twitteren bukkant fel a hashtag, amely arra szólítja fel a Netflixet, hogy azonnal vegye le kínálatából a filmet, mert az bizony súlyosan sérti a DID (Dissociative Identity Disorder, avagy disszociatív személyiségzavar) betegségben szenvedőket. A kampány mögé beálló emberek úgy gondolják, a film démonizálja a DID-ben szenvedő embereket, negatív és félrevezető képet fest róluk, holott nekik szeretetre és támogatásra lenne szükségük. Éppen ezért a Netflixnek le kellene vennie a műsoráról.

A Széttörve – amit sokan M. Night Shyamalan egyik legjobb filmjének tartanak – a 2000-es A sebezhetetlen folytatásának is tekinthető. A történet egy tudathasadásos emberről, Billy Milliganről szól, akinek a fejében 24 különböző személyiség lakik és harcol a test feletti uralomért. Egyikük ráadásul egy sorozatgyilkos, aki fiatal lányokat rabolt el. Billy Milligant James McAvoy alakította, aki elképesztő beleéléssel keltette életre.

Bár a film törléséről szóló kampány gyorsan terjed a világban, sokan vannak, akik beleállnak a témába. Rengeteg olyan hozzászólást is lehet olvasni, ami arra mutat rá, hogyha minden olyan alkotást eltűntetünk, ami valamilyen módon sértheti egy bizonyos csoport vagy réteg érzéseit, akkor gyakorlatilag mindent be lehetne tiltani, és semmi sem maradna…