Miért indítottak petíciót Shyamalan filmje ellen?

Az utóbbi időszakban valósággal elszabadult a közösségi média, ahol egymás után tűnnek fel azok a csoportok, akik ilyen vagy olyan indokkal követelik bizonyos alkotások "törlését". Nemrégiben az Elfújta a szél került reflektorfénybe hasonló okokból, nem sokkal később M. Night Shyamalan 2016-os thrillerje, a Széttörve került sorra.

Történt ugyanis, hogy a Twitteren felbukkant egy hashtag, amely arra szólította fel a Netflixet, hogy azonnal vegye le kínálatából a filmet, mert az bizony súlyosan sérti a DID (Dissociative Identity Disorder, avagy disszociatív személyiségzavar) betegségben szenvedőket. A kampány mögé beálló emberek úgy gondolták, a film démonizálja a DID-ben szenvedő embereket, negatív és félrevezető képet fest róluk, holott nekik szeretetre és támogatásra lenne szükségük. Éppen ezért a Netflixnek le kellene vennie a műsoráról.

A Széttörve – amit sokan M. Night Shyamalan egyik legjobb filmjének tartanak – a 2000-es A sebezhetetlen folytatásának is tekinthető. A történet egy tudathasadásos emberről, Billy Milliganről szól, akinek a fejében 24 különböző személyiség lakik és harcol a test feletti uralomért. Egyikük ráadásul egy sorozatgyilkos, aki fiatal lányokat rabolt el. Billy Milligant James McAvoy alakította, aki elképesztő beleéléssel keltette életre.

Bár a film törléséről szóló kampány gyorsan terjedt a világban, sokan vannak, akik beleálltak a témába. Rengeteg olyan hozzászólást is lehetett olvasni, ami arra mutatott rá, hogy, ha minden olyan alkotást eltüntetünk, ami valamilyen módon sértheti egy bizonyos csoport vagy réteg érzéseit, akkor gyakorlatilag mindent be lehetne tiltani, és semmi sem maradna…

84 Széttörve  (2016)

horror | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Élt egy férfi, William Stanley Milligan, közismert nevén Billy Milligan, akinek 24 különböző személyisége volt. Csak a saját személyiségét, Billy-t tudta befolyásolni, a... több»